Gemeentelijke woonlasten gestegen

11 februari 2009

HOUTEN – Uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RUG) blijkt dat inwoners van grote gemeenten dit jaar 3,3 procent meer moeten betalen aan gemeentelijke belastingen. Een gemiddeld huishouden betaalt in 2009 19 euro meer dan in 2008.

De universiteit stelde een Belastingoverzicht Grote Gemeenten (BOGG) samen, door middel van onderzoek naar de gemeentelijke tarieven van 36 grote steden. Uit dit onderzoek blijkt dat inwoners van Alkmaar het minste geld kwijt zijn aan gemeentelijke belastingen, met 474 euro per huishouden. De inwoners van Utrecht zijn met 704 euro het duurst uit. Inwoners van grote gemeenten zijn gemiddeld 603 euro per jaar kwijt gemeentelijke belastingen.

De gemeentelijke woonlasten bestaan uit onroerendezaakbelasting (OZB), reinigingsheffing en rioolrecht. De rioolbelasting is volgens de onderzoekers van de RUG het meest gestegen, met 4 procent. Huishoudens betalen voor de rioolrechten gemiddeld 135 euro.

Rijbewijzen, paspoorten en uittreksels van het bevolkingsregister zijn dit jaar ook in prijs gestegen. Voor een rijbewijs betaalt men nu gemiddeld 45,07 euro en het duurste rijbewijs kost 63,90 euro. De prijs voor het paspoort is in vrijwel alle gemeenten hetzelfde en kost 49,60 euro.

De stijgingen van de woonlasten zijn volgens de onderzoekers vergelijkbaar met vorig jaar, toen de lasten zijn gestegen met 3 procent.

Er staat de burgers nog een spectaculaire stijging te wachten met betrekking tot de rioolbelasting, volgens het hoofd stedelijk water bij Arcadis Frank van der Heijden. “In de komende tien jaar zullen de gemiddelde rioollasten verdubbelen.” De gemeentes hebben dit geld volgens van der Heijden hard nodig om het onderhoud van de riolering te kunnen betalen. Dit zou zo’n 62 miljard euro met zich meebrengen.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vaste hypotheek

Wat is een vaste hypotheek? Een vaste hypotheek is een inschrijvingsvorm in het hypotheekregister van het Kadaster. In het hypotheekregister staat informatie over de hypotheek, het hypotheekbedrag en de hypotheekhouder. …