Gemeenschap van goederen niet meer gebruikelijk

29 maart 2017

Ga je trouwen? Dan is gemeenschap van goederen niet meer de norm. Door de wetswijziging blijven vermogen, zoals een woning, en schulden die voor het huwelijk zijn opgebouwd, automatisch bij de oorspronkelijke eigenaar bij een scheiding.

Kleine meerderheid

Ook van erfenissen en giften kan een echtgenoot niet meer zomaar meeprofiteren. Nederland is een van de weinige landen waar nu nog in algehele gemeenschap van goederen wordt getrouwd als het bruidspaar het niet op een andere manier heeft geregeld. De Eerste Kamer stemde dinsdag met de kleinst mogelijke meerderheid in met een wetsvoorstel van die strekking van drie Tweede Kamerleden.

Initiatiefwet

De initiatiefwet van VVD-Kamerlid Foort van Oosten, PvdA’er Jeroen Recourt en hun D66-collega Judith Swinkels werd gered door PVV, GroenLinks en 50PLUS. Doordat de PvdA zich ertegen keerde, was het trio aangewezen op steun van andere partijen.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Dalrente

Dalrente houdt in dat de hypotheek uiteindelijk wordt verstrekt tegen de laagst geldende rente in de periode tussen acceptatie van de offerte en het passeren van de akte. Als de …