Geldverstrekkers zitten woningvergroening in de weg

30 juli 2018

Waar je normaliter voor een huis maar 100% van de woningwaarde mag lenen, is er een uitzondering voor kopers die hun huis willen verduurzamen. Je mag volgens de wet tot 106% lenen om de vergroeningskosten te dekken. Nu blijkt uit onderzoek van de VEH dat veel hypotheekverstrekkers hier helemaal niet in meegaan.

Kwart weigert duurzaamheidslening

Vereniging Eigen Huis zocht uit hoe 31 verschillende hypotheekverstrekkers omgaan met de aanvraag van een extra percentage bovenop de lening om de woning te kunnen verduurzamen. De resultaten schokten de vereniging: een kwart van de geldverstrekkers weigert extra te financieren, terwijl nog eens 30% over dit percentage forse rentes rekent. Genoeg reden voor de VEH om een brief te sturen aan minister van Binnenlandse Zaken, Kajsa Ollongren.

7 miljoen woningen klimaatneutraal

In de brief roepen ze geldverstrekkers op om kopers te helpen bij de verduurzaming van hun nieuwe woning, zonder onredelijke drempels op te werpen. De 106%-regeling is ongeveer vijf jaar geleden ingevoerd, en voor het eerst wordt er nu onderzoek naar gedaan. Met het pas gepresenteerde Klimaatakkoord – waarin naar voren kwam dat maar liefst zeven miljoen Nederlandse woningen de komende decennia klimaatneutraal moet worden gemaakt – is de medewerking van banken juist onontbeerlijk.

Voortrekkersrol?

Banken claimen juist een voortrekkersrol binnen de verduurzaming van Nederland, dit staat er juist weer haaks op. Komende jaren moeten er vele, vele huizen beter worden geïsoleerd, van het gas af en overgaan op duurzaam opgewekte elektriciteit.
Wil je je nieuwe huis verduurzamen en de kosten meefinancieren in je hypotheek? Gelukkig zijn er genoeg geldverstrekkers die hier graag aan meewerken. Neem contact met ons op voor passend advies!

Duurzaamheidsmaatregelen

Tot slot: welke duurzaamheidsmaatregelen mogen precies worden meegerekend binnen de 6%? In ieder geval het volgende:

– Een warmtepomp
– Zonnecellen
– een zonneboiler
– Een HR ketel
– Energiezuinige ventilatie
– Dak-, gevel-, vloer-, of leidingisolatie
– HR++ beglazing
– Energiezuinige kozijnen

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Aansprakelijkheidsverzekering

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering? Deze specifieke verzekering dekt schade aan derden, die jij of leden van je gezin per ongeluk veroorzaken. Iemand anders kan de kosten bij je claimen en …