Geldverstrekker minder soepel

19 mei 2009

HOUTEN – Geldverstrekkers maken minder snel uitzonderingen bij het verstrekken van hypotheken. De gedragscode onder geldverstrekkers bepaalt dat een huiseigenaar maximaal tot 5 keer het bruto jaarinkomen mag lenen.

De norm is inmiddels aangescherpt naar 3,5 tot 4,5 keer het bruto jaarinkomen. Bij afwijkende gevallen mag de geldverstrekker afwijken van deze norm. De laatste tijd wordt er scherper gekeken naar deze afwijkende gevallen constateert directeur marketing hypotheken bij ING Retail Michiel Kwaaitaal.

Banken verstrekten tot vorig jaar sneller hypotheken boven de norm aan uitzonderingsgevallen. Er werd voor 30 tot 40 procent boven de regels verstrekt constateert de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). In veel gevallen acht Ger Hukker, voorzitter van NVM, de uitzonderingen nog steeds legitiem. Er kan bijvoorbeeld best een hogere hypotheek worden verstrekt aan een student die een opleiding tot arts volgt.

Bestuursvoorzitter van de Landelijke Makelaars Vereniging (LMV), Jan-Kees Duvekot, wijst op de invloed die onzekere consumenten op de woningmarkt hebben. Zij stellen de aankoop van een nieuwe woning uit, vanwege het gebrek aan vertrouwen in de economische ontwikkelingen. Volgens Duvekot kan het geen kwaad dat consumenten zich realiseren dat niet alles op krediet gekocht kan worden.

Bron: MD weekly

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Notaris

Wat doet een notaris en hoe kan hij je helpen met de aanvraag van je hypotheek? Een notaris is een openbaar onbezoldigd ambtenaar. Een notaris is bevoegd om authentieke¬†akten op …