Geld toekrijgen op hypotheek?

7 april 2016

Geld toekrijgen op uw hypotheek? Voor het eerst in de geschiedenis is dat mogelijk voor huizenbezitters met een variabele rente. Helaas voor de huizenbezitters: veel geldverstrekkers hebben zich ingedekt tegen een negatieve rente. Dit blijkt niet altijd geldig, zo blijkt uit het oordeel van klachteninstituut Kifid. Een huizenbezitter die in 2007 een hypotheek afsloot bij Staalbankiers, onderdeel van Achmea, moet van de bank geld toekrijgen.

Hoe zit dat met die hypotheek?

Hoe het zit bij Staalbankiers? Het gaat om een speciaal geval, een hypotheek in Zwitserse franks met een variabele rente. Afgesproken werd dat de hypotheekrente de zogeheten CHF LIBOR-rente zou volgen plus een opslag van 0,7 procent. CHF LIBOR is de gemiddelde rente waartegen banken elkaar geld uitlenen in Zwitserse franks. Aangezien deze rente flink daalde en zelfs momenteel ongeveer -0,8 procent bedraagt, moet de bank deze klant maandelijks een rentevergoeding betalen. Staalbankiers stribbelde tegen en zei opeens een percentage van minimaal 0 procent te rekenen bij een negatief totaalpercentage. Maar daar trapte de klant en dus ook Kifid niet in. En er zijn dus meer klanten met zo’n zelfde hypotheek.

Is een variabele rente een optie?

Bij een variabele rente betaalt u over het algemeen een lagere rente dan bij een hypotheek met een lange rentevaste periode. In deze periode kunt u dus flink profiteren van de lage rentestand. Daar staat wel tegenover dat u geen zekerheid hebt over de hoogte van de maandlasten. Gaat de rente omhoog, dan gaan de maandelijkse lasten ook flink omhoog. Daarom is een variabele rente vooral geschikt voor huizenbezitters met een flinke overwaarde of een lage hypotheek ten opzichte van het inkomen.

Meer weten over de hypotheek die het beste bij u past? Vraag een offerte aan!

 

Auteur: Janet de Vos

Over hypotheken

Courtage

Courtage is de vergoeding die je betaalt voor een succesvolle bemiddeling bij de aan- of verkoop van een woning.