Klik hier om WhatsApp te openen

Geld toe op de hypotheeklening?

Mensen die hun variabele hypotheekleningen aan het interbancaire tarief ‘euribor’ hebben gekoppeld, krijgen steeds vaker geld toe op hun hypotheekleningen. Zo was bijvoorbeeld begin dit jaar de rente -0,368%. Wat is dit voor soort tarief en hoe gaan banken er in Nederland mee om?

Euribortarief

De naam ‘euribor’ staat voor Euro Interbank Offered Rate. Het zijn gemiddelde rentetarieven waartegen een bepaald aantal Europese banken elkaar leningen verstrekken (in euro’s). Er zijn in totaal acht verschillende variabele rentetarieven en daaraan gekoppelde leningen, die lopen tot max. twaalf maanden. Iedere ochtend worden die tarieven opnieuw vastgesteld na opgave van een (beperkt) aantal banken. Begin 2009 lagen deze rentes nog vrij hoog: ze schommelden rond de 5 procent. Daarna zijn ze aan een fikse daling begonnen en sinds dit jaar zijn ze steeds vaker negatief.

Harde aanpak van Belfius

Banken zitten met deze negatieve rentes opgescheept en proberen het probleem zoveel mogelijk te verdoezelen. In België is er een bank, genaamd Belfius, die zijn klanten heeft gesommeerd te zwijgen over de hypotheekrente die is gezakt tot onder 0. In ruil hiervoor krijgen ze een eenmalig bedrag op hun rekening gestort. De bank heeft het niet helemaal handig aangepakt, ze zouden ‘harde taal’ hebben gebruikt in de brief naar hun klanten, en strenge maatregelen hebben genomen. Wie zich niet aan de regels houdt, moet namelijk het uitgekeerde bedrag met rente aan Belfius terugbetalen. Belgische media zijn hierover gevallen en vinden dit ‘allesbehalve klantvriendelijk’.

Twintig klanten met negatieve rente

Nederlandse banken relativeren het probleem iets meer; het gaat voor zover nog niet om grote bedragen en anders is er een mouw aan te passen door de opslag op de rente te verhogen. Bij bijvoorbeeld Rabobank zijn (van de 1,8 miljoen verstrekte hypotheken) maar 4.700 gekoppeld aan euribor. Al een tijdje worden deze leningen niet meer aangeboden en verkocht. Daarnaast komt nog dat het grootste deel van de klanten een opslag hebben op de euribor, waardoor de rente positief is. Er zijn slechts twintig klanten die een zo lage opslag hebben, dat de rente negatief is geworden. Zij ontvangen gewoon een vergoeding van de bank.

Fiscaal probleem

Bij andere banken zoals de ING, SNS en Westland Utrecht gaat het ook maar om een handjevol klanten die een negatieve rente hebben uitstaan. Bij ABN Amro is dit niet mogelijk, over de variabele hypotheken rekenen ze een vaste opslag van 1 procent. Dit is onder andere hun beleid omdat het fiscaal ook een probleem is als mensen met negatieve hypotheekrente geld toe zouden krijgen, in plaats van betalen. Dan kun je namelijk niets meer van de belasting aftrekken.

 

Waarmee kunnen we je helpen?