Geen lager BTW-tarief bij verbouwing

15 juni 2009

HOUTEN – Minister Van der Laan (Wonen) benadrukte tijdens een bouwcrisisconferentie in Amersfoort dat het nieuwe BTW-tarief van 6 procent alleen geldt voor de plaatsing van zonnepanelen en isolatie, maar niet voor ‘gewone’ verbouwingen.

Huiseigenaren en aannemers vinden het nieuwe lagere BTW-tarief, dat geldt voor energiebesparende bouwmaatregelen aan woningen om zo de bouwsector een handje te helpen, erg verwarrend. Het plaatsen van bijvoorbeeld een dakkapel of een nieuwe badkamer valt per 1 juli 2009 niet onder het nieuwe BTW-tarief van 6 procent, waar in de bouwsector wel vanuit wordt gegaan. Dit is dus ten onrechte zegt Van der Laan. Dit soort verbouwingen vallen gewoon onder het normale BTW-tarief van 19 procent.

Van der Laan stelt dat het lagere BTW-tarief echt alleen geldt voor energiebesparende maatregelen, zoals de plaatsing van zonnepanelen en isolatie en dus niet voor ‘gewone’ verbouwingen. Er komt per 1 oktober dit jaar een aparte subsidie voor dubbel glas.

De Vereniging Eigen Huis (VEH) is teleurgesteld. “Er wordt wel erg weinig gedaan door het kabinet om de koopwoningmarkt vlot te trekken en bouwvakkers aan het werk te houden,” aldus een woordvoerder. “De BTW-verlaging zou moeten gelden voor elke verbouwing en niet alleen voor isolatie. Uiteindelijk leidt dit zogenaamde crisispakket niet tot lagere prijzen voor de consument, maar vooral tot hogere marges voor de bouwers.”

Er komt wel een zogenaamde ‘energiebesparingskredietregeling’ zei de minister. Wanneer particulieren bijvoorbeeld hun woning willen isoleren, kunnen zij tegen een lagere rente een lening afsluiten. “We nemen het feit dat zo’n regeling licht fraudegevoelig is op de koop toe”, aldus Van der Laan.

Over de kredietregeling die wordt ingevoerd is Vereniging Eigen Huis ook niet te spreken. “Iedereen heeft er de mond vol van dat consumenten te veel en te gemakkelijk geld kunnen lenen. Dit strookt niet met het beleid om onverantwoord leengedrag terug te dringen.”

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Taxatie

Een taxatie is een waardebepaling, die door een taxateur wordt uitgevoerd. In Nederland vereisen geldverstrekkers een taxatierapport, zodat ze de waarde van het huis vast kunnen te stellen. Aan de hand van …