Geen inzicht in hypotheekverleden via Belastingdienst

12 maart 2015

HOUTEN – Het is de Belastingdienst niet toegestaan om hypotheekverstrekkers de hypotheekgeschiedenis van klanten te laten inzien. De wet schrijft voor dat de fiscus geen gegevens van personen aan commerciële bedrijven mag geven, zelfs niet wanneer een klant hier zelf toestemming voor geeft. Dit liet een voorlichter van de Belastingdienst dinsdag weten.

Hiermee wordt gereageerd om de wens van diverse hypotheekverstrekkers om inzicht te krijgen in het hypotheekverleden van klanten. De Belastingdienst mag echter alleen bij 'hoge uitzondering' informatie delen, maar daarbij gaat het om strafvervolging of opsporing bij zware delicten. De voorlichter noemt de kans dat de wens van de hypotheekverstrekkers ingewilligd zal worden dan ook 'zeer klein'.

De betreffende hypotheekverstrekkers geven aan dat zij met de inzichten beter hypotheekadvies kunnen geven. Dit, omdat huizenkopers zelf niet altijd voldoende kennise bezitten over hun oude hypotheek en soms ook documentatie ontbreekt.

Omdat de belastingwetgeving nu 'te complex' zou zijn, zijn hypotheekadviseurs eel tijd kwijt aan het controleren en verifiëren van gegevens. Dit, terwijl de Belastingdienst de exacte bedragen en data relatief gemakkelijk kan terugvinden. Voorstanders van het inzien van informatie via de Belastingdienst verwachten dan ook dat een hypotheekadvies door openheid van de fiscus beter en goedkoper kan worden.

 

Bron: Nu.nl

 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Negatieve inkomsten eigen woning

Dit is het negatieve saldo inkomsten eigen woning dat ontstaat door de verrekening van het eigenwoningforfait met de betaalde hypotheekrente.