Gedragscode hypotheken wordt vaak overschreden

10 juni 2009

HOUTEN – De helft van alle hypotheekadviseurs overschrijdt geregeld de gedragscode voor het verstrekken van een hypotheek. Volgens deze gedragscode mogen mensen niet meer dan 4,5 keer hun jaarinkomen lenen.

Dit blijkt uit een enquête onder hypotheekadviseurs. In meer dan de helft van de gevallen worden de carrièreperspectieven en een verwachte inkomensstijging van de aanvrager door de hypotheekverstrekker als reden genoemd voor het overschrijden van deze gedragscode. “Nu in tijden van crisis deze punten onzekerder worden, verwachten we dat dat gaat afnemen”, zegt directeur Bart de Nie van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH). Dit soort verwachtingen blijven wel reëel voor net afgestudeerden.

Het overschrijden van de inkomensgrens betekent niet dat dit impliceert dat consumenten hiervan de dupe worden, benadrukt De Nie. “Het gaat ook om mensen met veel eigen vermogen, voor wie die inkomensgrens niet relevant is. Bovendien wil dat niet zeggen dat elke adviseur die wel eens de inkomensgrens passeert, dat structureel doet. Uit onze enquête blijkt namelijk ook dat 80 procent van die adviezen binnen die grens blijft.”

Volgens 80 procent van de hypotheekadviseurs zijn banken de grootste oorzaak van de kredietcrisis. Bijna driekwart van de hypotheekadviseurs denkt ook dat de kredietcrisis het gedrag van banken drastisch heeft veranderd. “Die zijn duidelijk terughoudender geworden”, zegt De Nie. 16,4 procent denkt dat het gedrag van de adviseurs zelf ook drastisch is veranderd door de crisis.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Bloot eigendom

De bloot eigenaar heeft over het algemeen niet de directe beschikking over zijn zaak, doordat een ander hier een genotsrecht op heeft. De zaak zelf wordt het bloot eigendom genoemd. …