Garantie overheid voor energiezuinige woningen

15 januari 2009

HOUTEN – Wanneer mensen hun woning energiezuinig willen maken gaat het Rijk zich garant stellen voor de lening. Dat is woensdag bekend gemaakt door de ministers Eberhard van der Laan voor Wonen en Jacqueline Cramer van Milieu.

De regeling moet het voor mensen gemakkelijker maken om te lenen en het mogelijk maken om tegen een lagere rente geld lenen voor bijvoorbeeld betere isolatie van de buitenmuren. Een financiering is door de financiële crisis niet meer voor iedereen eenvoudig te verkrijgen.

De regeling moet in de loop van dit jaar gereed zijn. De bewindslieden mikken op de eerste helft van dit jaar, aldus een woordvoerder van Van der Laan. Tot welk bedrag de overheid zich garant zal stellen is nog onbekend.

Het kabinet wil voor 2012 een half miljoen bestaande gebouwen 30 procent energiezuiniger maken. Hiervoor zijn al afspraken gemaakt met onder andere de bouwsector. Volgens Van der Laan en Cramer ligt de doelstelling daarmee op schema.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Legaat

Een legaat is een testamentaire beschikking waarbij de erflater aan één of meer personen geld of bepaalde goederen nalaat.