Gaat de hypotheekrente stijgen of dalen?

30 oktober 2008

HOUTEN – Er gaan geluiden op dat de hypotheekrente nog verder zou kunnen stijgen. Als het economisch minder gaat, daalt vaak juist de rente, maar dit hoeft niet altijd op te gaan.

De hypotheekrente is de laatste jaren erg laag geweest omdat banken aan de ene kant het geld goedkoop konden inlenen en vervolgens genoegen namen met een lage winstmarge bij het uitlenen. De inkoopprijs voor de banken is de afgelopen tijd echter flink gestegen en er wordt verwacht dat ook de winstmarges zullen moeten stijgen.

Die extra winstmarge gebruiken de banken om de toegenomen risico’s af te dekken. Nu is gebleken dat ze de afgelopen jaren te weinig hebben berekend voor de genomen risico’s. Het is dus best mogelijk dat de centrale banken de (kortlopende) rente verder verlagen en u toch een hogere rente voor een hypotheek met een rentevaste periode van vijf jaar, tien jaar, of langer betaalt.

Wilt u een eventuele verdere rentestijging voor zijn? Vraag dan een vrijblijvende hypotheekofferte aan!

Bron: DFT.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Spaarbeleggingshypotheek

Bij een spaarbeleggingshypotheek kan zowel worden gespaard (zoals bij een spaarhypotheek) als worden belegd (zoals bij een beleggingshypotheek) binnen de levensverzekering. De verhouding tussen beide kan naar eigen inzicht worden …