Gaat de hypotheekrente binnenkort stijgen?

15 januari 2018

De hypotheekrentes liggen nog steeds historisch laag, ondanks eerdere voorspellingen van mogelijke stijgingen. Want hoe kan dit extreem lage niveau gehandhaafd worden? Intermediair Van Bruggen Adviesgroep verwacht binnenkort wel een serieuze hypotheekrentestijging. Waar is deze voorspelling op gebaseerd?

Beleid van de ECB

De Europese Centrale Bank handhaafde de laatste maanden  hun opkoopprogramma en liet hun rente ongewijzigd,  waardoor lenen voor de Nederlander (en vele andere Europeanen) heel goedkoop bleef. Nu de economie van eurozone flink aantrekt, is het nog maar de vraag hoe lang de ECB dit beleid nog volhoudt. Op 25 januari aanstaande geeft de Europese Centrale Bank daar meer inzicht in.

Voorsprong

Hoewel er dus nog geen nieuws is over het toekomstige monetaire beleid van de ECB, nemen bepaalde financiële partijen in Nederland alvast een voorsprong op de uitkomst. Zo is de rente van de 10-jarige staatslening de laatste weken behoorlijk gestegen, terwijl de gemiddelde 10-jaarshypotheek stabiel bleef.

Een lichte stijging

Volgens Van Bruggen Adviesgroep begeeft de gemiddelde 10-jaarshypotheek zich normaliter gemiddeld zo’n 1,35% boven de 10-jarige staatslening. Nu is dat verschil dus geslonken en zelfs bijna verdwenen, waardoor de intermediair verwacht dat binnenkort de hypotheekrente ligt gaat stijgen.

Wil jij de stijgende hypotheekrente voor zijn? Maak nu snel een afspraak met een van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Schetsplan

Een schetsplan is een tekening waarop men globaal de vormen en afmetingen van plattegronden en gevels aangeeft. Het schetsplan dient als de basis voor een ontwerp.