Gaat BKR studieschulden registreren?

1 oktober 2018

Uit een brief in handen van de Volkskrant blijkt dat Stichting Bureau Krediet Registratie (BKR) namens diverse banken inzicht wil in de studieschuld van mensen. Het lobbykantoor Hill+Knowlton Strategies moet de Tweede Kamer overtuigen van de noodzaak hiervan. Studenten vrezen dat het op deze manier nog moeilijker wordt een hypotheek te krijgen.

Uitgezonderd van BKR-registratie

Vanaf het studiejaar 2015/2016 is het sociale leenstelsel ingegaan, wat betekent dat studenten verplicht zijn hun volledige studielening terug te betalen. Het kwam er maar nét door in de Eerste en Tweede Kamer, dit besluit, maar wel met de belofte dat de studieschuld uitgezonderd blijft van registratie bij het BKR. Zo is de bedoeling dat de schuld niet in de weg staat bij het krijgen van een hypotheek.

Veel minder lenen

Afgelopen tijd lag het sociaal leenstelsel weer onder vuur door een onderzoek van studentenbelangenvereniging ISO (Interstedelijk Studenten Overleg). Zij berekenden dat de studieschuld met de invoering van het leenstelsel per student met zo’n 40% is gestegen naar €21.000. Als je als afgestudeerde een huis wil kopen, kun je met deze studieschuld (uitgaande van een jaarinkomen van €40.000 bruto) €25.000 minder lenen – als dus je schuld bij de bank bekend is.

Verzwijgrecht

Het is de bedoeling van de regering dat de studieschuld niet in de weg moet staan bij het krijgen van een hypotheek. Maar hoe houdbaar is dit?  Want hoewel je studieschuld nu nog niet bij het BKR hoeft te worden geregistreerd, vragen veel banken wél of je een studieschuld hebt, als je ‘m verzwijgt en ze komen er later achter, kun je bijvoorbeeld je Nationale Hypotheek Garantie verliezen. Uit onderzoek van de ING in 2016 bleek dat ‘maar’ één op de zeven starters van plan was z’n studieschuld niet te noemen.

Is het houdbaar?

Al met al is de huidige verzwijg-constructie al niet ideaal, maar toch is het volgens ISO-voorzitter Tom van den Brink goed om in ieder geval de vrijheid te behouden om dit te kunnen doen. Minister van Engelshoven (van Onderwijs), heeft zich al uitgesproken tegen het plan van de mogelijke BKR-registratie. Nu is te hopen voor studenten en aankomende starters dat het plan hiermee van tafel is. Toch is de Volkskrant daar in ieder geval niet zeker van: ‘Het kan op termijn moeilijk worden voor de regering om tegenover de bancaire sector vol te houden: u mag alles meetellen, maar niet deze lening.’

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Overwaarde

Overwaarde is het verschil tussen de waarde van de woning en de hypotheekschuld, voor zover dit positief is. Dit is ‘stil’ vermogen, besloten in een woning.