Forse stijging woningverkopen in juli

22 augustus 2013

HOUTEN –  De verkoop van woningen in Nederland is in juli met bijna 30% gestegen ten opzichte van deze maand vorig jaar. Er werden 9659 verkochte woningen geregistreerd door het Kadaster, tegen 7451 een jaar eerder. Ook vergeleken met juni dit jaar is er sprake van een stijging, met 33,7%.

In februari van dit jaar werd voor het laatst een kleine stijging van het aantal woningverkopen geconstateerd. Experts benadrukken echter dat het nog te vroeg is om te spreken van definitief herstel van de woningmarkt.

De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) geeft aan dat de stijging vooral veroorzaakt wordt door het zeer lage aantaal verkopen vorig jaar om deze tijd. Kopers anticipeerden toen op een verhoging van de overdrachtsbelasting waardoor veel verkopen naar voren gehaald werden naar mei en juni vorig jaar. “Maar we zien wel dat de markt aan het herstellen is”, aldus een woordvoerster van de NVM. Eerder al constateerde de NVM dat het herstel op de woningmarkt in het tweede kwartaal was ingezet. De cijfers van de makelaarsvereniging lopen doorgaans enkele maanden voor op die van het Kadaster omdat ze worden geregistreerd op het moment dat het koopcontract wordt getekend. Het Kadaster registreert de transacties van bestaande koopwoningen op het moment dat deze ingeschreven worden bij de notaris. Hierbij gaat het dus om het moment van eigendomsoverdracht, waarop de koper eigenaar wordt van de woning.

Ook Vereniging Eigen Huis (VEH) ziet de cijfers van het Kadaster als een bevestiging van de eerdere signalen dat het vertrouwen in de woningmarkt toeneemt. “Er zijn meer mensen actief op zoek naar een koopwoning. Mensen denken dat de bodem van huizenprijzen min of meer is bereikt en hebben geen zin om verhuisplannen langer uit te stellen”, zo stelt een woordvoerder van VEH.
Of de cijfers ook daadwerkelijk het begin zijn van een nieuwe opwaartse trend, durft de belangenbehartiger nog niet te zeggen. “Nederland zit nog steeds in een recessie, de werkloosheid loopt op en veel mensen staan nog steeds met hun huis onder water. Hoewel de rente nu erg laag is, hebben veel mensen moeite om hun hypotheek rond te krijgen omdat de criteria die banken hiervoor stellen, zijn aangescherpt.”

Volgens het Kadaster steeg de verkoop van het aantal tussenwoningen in juli het meest, maar ook van de overige woningtypes stegen de verkoopcijfers.  Niet alleen nam het aantal huizenverkopen vorig maand toe, ook nam het aantal gedwongen huizenverkopen af. In totaal vonden er in juli 175 executieveilingen plaats, tegenover 259 vorig jaar juli.

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Overheidsbijdrage

De overheidsbijdrage is een subsidie die de overheid uitkeert bij (sociale) koop- of premiekoopwoningen.