Extra aflossingen op hypotheek

28 december 2016

Dit jaar lossen Nederlanders naar schatting voor meer dan 10 miljard euro extra af op hun hypotheek. Dat becijferde de NOS na een rondgang langs de grootbanken.

Rendement

Sparen levert nauwelijks iets op en spaargeld wordt zelf door de oplopende inflatie minder waard. Wie meer dan 24.437 aan spaargeld heeft moet bovendien vermogensrendementsheffing betalen. Voor sommigen een reden het geld in hun woning te stoppen. ‘Bij de huidige lage rente is de beste beleggingstip het aflossen van je hypotheek’, zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB) in oktober.

In 2014 nog meer aflossingen

Het aantal hypotheekaflossingen is volgens Nederlandse banken hoog, maar niet zo hoog als in 2014. In dat jaar losten huiseigenaren voor 18 miljard euro extra af, omdat de schenkingsregeling toen tijdelijk verruimd was. In het nieuwe jaar is dat wederom zo, tot 100.000 euro.

‘Houd financiële buffer aan’

‘Aflossen is een manier om je maandlasten te verlagen, bijvoorbeeld als je pensioen lager uitvalt dan gedacht’, zegt woordvoerder Hans André de la Porte van Vereniging Eigen Huis. ‘Je kunt jaarlijks 10 procent van de hypotheeksom boetevrij aflossen, vaak nog meer.’ Toch raadt hij woningbezitters aan niet zomaar al het spaargeld in de hypotheek te steken. ‘Je kunt er dan niet meer gemakkelijk bij als je het toch nodig hebt voor andere zaken. Houd daarom altijd een financiële buffer aan.’

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Voetverklaring

Met de voetverklaring geeft de notaris aan dat een akte gepasseerd is conform de aan hem verstrekte opdracht en dat bepaalde controles met betrekking tot hypotheekvestiging zijn uitgevoerd. De voetverklaring …