Executieveiling Driebergs kasteel door hypotheekschuld

1 september 2017

Sinds vorig jaar weigert de eigenaar van Kasteel Sterkenburg in Driebergen zijn hypotheek te betalen. Hierop heeft de Amerikaanse hypotheekverstrekker Cerberus besloten tot een executieveiling. Dit is niet het hele verhaal: de eigenaar heeft namelijk zo zijn redenen om te weigeren.

Juridisch steekspel

Het prachtige kasteeltje in de omgeving van de Utrechtse Heuvelrug is in gebruik als trouwlocatie, bed & breakfast en vergaderaccommodatie. Eigenaar Jelle van Helsdingen vertelde aan het AD hoe het pand onderwerp is van een juridisch steekspel.

Hypotheekportefeuille doorverkocht

Begin deze eeuw kocht eigenaar Jelle Van Helsdingen het kasteel samen met zijn twee broers. Hiervoor sloten ze een hypotheek af van maar liefst 11 miljoen bij Van Lanschot Bankiers. Een groot deel van het geleende geld is opgegaan aan het opknappen van het destijds redelijk ‘uitgewoonde kasteel’ (aldus de eigeneaars).  Van Lanschot verkocht de portefeuille twee jaar geleden aan  hypotheekverstrekker Promotoria in Baarn. Dit is de Nederlandse dochter van het Amerikaanse investeringsfonds Cerberus.

Naar de rechter

De verkoop van de portefeuille was voor de eigenaren reden om zich zorgen te maken en die zorgen ook te uiten. Ze vrezen dat hun nieuwe Amerikaanse geldverstrekker zich veel harder opstelt dan Van Lanschot. Vorig jaar vocht de eigenaar de overdracht van hun hypotheekportefeuille aan bij de rechter. Die moet nog uitspraak doen in deze zaak. Sinds de start van de rechtszaak betalen de broers Van Helsdingen de hypotheek niet meer.

Kasteel geveild?

Hypotheekverstrekker Cerberus heeft als reactie op het voorgaande besloten het kasteel in de verkoop te doen. Van Helsdingen zelf verwacht dat de veiling weinig opleveren zal, omdat niemand zo gek is om het kasteel te kopen in zo’n onzekere situatie. Er bestaat namelijk een redelijke kans dat de rechter besluit dat Van Lanschot de hypotheek niet had mogen verkopen, waardoor Cerberus niet het recht heeft om te veilen. Op 7 november gaat de biedingenstrijd van start.

De rechter doet op 20 september uitspraak in de zaak, maar daar blijft het hoogstwaarschijnlijk niet bij. Hoe dan ook zal er door een van de partijen hoger beroep worden aangetekend.

 

Afbeelding: © RV

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Recht van opstal

Het recht van opstal is het recht om in, op of boven een onroerende zaak (vaak grond) een ander gebouw, andere werken of beplantingen in eigendom te hebben of te …