EU-hypotheek maakt lenen goedkoper

15 mei 2008

HOUTEN – Op dit moment is het voor huizenkopers lastig een hypotheek te krijgen van een bank uit een ander land. Banken schrikken vooral terug van lastige regels bij grensoverschrijdende taxaties, inschrijvingen in het kadaster en gedwongen verkoop. Wanneer echter de concurrentie in de EU zou toenemen, zouden huizenkopers tot 470 euro per 100.000 geleende euro's goedkoper uit kunnen zijn, concludeerde een rapport van de Europese Commissie al in december.

De ministers van Financiën van de 27 EU-landen hebben gisteren in Brussel gesteld dat de Europese Commissie moet zorgen voor meer concurrentie tussen hypotheekbanken in de Europese Unie. De ministers vroegen de Europese Commissie om te tonen welke landen de grootste obstakels opwerpen voor buitenlandse banken. Zo moet er een scorebord komen van kosten voor kadaster en gedwongen verkoop.

Tegelijkertijd moeten consumenten vaker een hypotheek durven aanvragen over de grens, vinden de ministers. De bewindslieden willen verrassingen voor de klant voorkomen door het rentepercentage en andere voorwaarden in alle EU-landen beter vergelijkbaar te maken.

Ongeveer 1 procent van alle hypotheken wordt buiten het eigen land afgesloten, zo bleek uit onderzoek van de Europese Commissie in 2005. Dat komt volgens EU-commissaris McCreevy deels doordat consumenten voor zo'n grote uitgave liever naar een instituut gaan dat ze kennen en waar ze dezelfde taal spreken. Maar ook de uitleners van het geld blijven liever in hun eigen regio. "Dan weten ze welke regels er zijn voor het innen van schulden en waar vroegere schulden staan geregistreerd", legde McCreevy uit.

Bron: ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Vrij op naam (VON)

Als bij een koop vrij op naam wordt overeengekomen dan neemt de verkoper de overdrachtskosten voor zijn rekening (overdrachtsbelasting en notariskosten voor de transportakte). Nieuwbouw wordt over het algemeen vrij …