Er staan nog steeds huizen onder water

De negatieve cijfers staan nog levendig op het netvlies: woningen die bij verkoop een flinke restschuld opleverden. Maar was dit niet iets van de crisis? Tegenwoordig verkoopt toch iedereen zijn huist met in ieder geval een beetje overwaarde? Dat valt tegen, zo becijferde kredietbeoordelaar Moody’s.

Ruim 5% in het noorden

Een aantal jaar geleden stond meer dan een miljoen huizen onder water. Dit lijkt met de bloeiende economie en de krapte op de woningmarkt compleet verleden tijd. Toch niet helemaal, zo ‘ontdekte’ Moody’s recent. Vooral in het noorden staat nog niet iedere woning volledig op het droge. In Friesland en Drenthe bijvoorbeeld, kampt meer dan 5% van de woningeigenaars met een potentiële restschuld.

46.000 huizen onder water

In de rest van het land gaat het wat dit betreft iets beter, maar zelfs in de Randstad staat nog ongeveer 1 op de 100 woningen nog onder water. Om wat voor aantallen gaat het dan land-breed? Moody’s heeft hiervan geen precieze cijfers, maar vorig jaar berekende databedrijf Calcasa dat er zo rond de 46.000 huishoudens kampten met een potentiële restschuld.

Strenge overheidsregels

Al met al is het een heel positief getal, nog ‘maar’ 46.000 woningen (in 2018) onder water, vooral als je het vergelijkt met het jaar ervoor, toen nog ruim 340.000 huizen haast verdronken. Niet alleen de krappe woningmarkt en bloeiende economie hebben bijgedragen aan dit herstel op de woningmarkt, maar ook de strengere hypotheekregels vanuit de overheid. Een huis staat immers minder snel onder water als je maar 100% van de woningwaarde mag lenen.

Waarmee kunnen we je helpen?