Enorme toename hypotheekaanvragen

19 januari 2017

Steeds meer mensen sluiten een hypotheek af. Volgens het Hypotheken Data Netwerk (HDN) lag het aantal geregistreerde hypotheekaanvragen in 2016 met 360.000 circa 21 procent hoger dan een jaar eerder.

Lage rente, daling werkloosheid

HDN is een initiatief van diverse financiƫle concerns en registreert ruim vier op de vijf hypotheekaanvragen in Nederland. HDN noemt een aantal redenen voor de stijging van het aantal hypotheekaanvragen. De aanhoudend lage rente speelt een rol, net als de daling van de werkloosheid en het hoge consumentenvertrouwen.

Veel aanvragen hypotheek in november

November bleek de recordmaand met circa 46.500 aanvragen. Dit betekende een stijging met bijna 50 procent in vergelijking met oktober. Steeds meer zzp’ers vragen een hypotheek aan. In 2013, het eerste jaar waarvan HDN over zzp-data beschikt, bedroeg het aantal hypotheekaanvragen 7200. Afgelopen jaar waren dit er 30.000. Het zijn met name mensen van 45 jaar en ouder die een huis met hypotheek willen kopen. Ook zzp’ers zijn gemiddeld steeds ouder op het moment dat ze een aanvraag doen.

Afvlak groei?

Voor 2017 verwacht HDN dat de groei iets zal afvlakken, onder meer door woningschaarste. De aanwas van nieuwbouwwoningen blijft nog steeds achter en door het huidige aanbod is maar een beperkte groei mogelijk.

Auteur: Jolanda van den Berg

Over hypotheken

Courtage

Courtage is de vergoeding die je betaalt voor een succesvolle bemiddeling bij de aan- of verkoop van een woning.