Energielabel verplicht vanaf 2015

10 juni 2014

HOUTEN – In januari 2015 krijgen huiseigenaren die nog geen energielabel hebben een voorlopig energielabel toegestuurd. Hiermee krijgen ze inzicht in het energieverbruik van de woning en kunnen zij eventueel maatregelen nemen om energie te besparen. Dit heeft minister Blok van Wonen vorige week bekend gemaakt.

Het voorlopige energielabel is vastgesteld aan de hand van een aantal bekende gegevens, waaronder woonoppervlakte, woningtype en bouwjaar. Bij verkoop of verhuur van de woning is echter een definitief energielabel vereist. Het is mogelijk om het voorlopige energielabel middels 10 vragen definitief vast te stelen. Dit gebeurt via internet en zal enkele tientallen euro’s kosten.

Met ingang van 2015 is een energielabel verplicht. Wanneer een woning hier niet over beschikt kunnen er mogelijk sancties worden opgelegd. Bij verkoop of verhuur van de woning behoort een defintief energielabel tot de wettelijke vereisten.

 

Bron: Fintool

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Loonbelastingbeschikking

Als je een eigen woning hebt, mag je de hypotheekrente opvoeren als aftrekpost voor de inkomstenbelasting. Hiervoor moet je bij de Belastingdienst een loonbelastingbeschikking aanvragen. Vaak kan de belastingaftrek vooraf …