Klik hier om WhatsApp te openen

Energielabel heeft vanaf 2024 grote invloed op maximaal leenbedrag

Het ministerie van Financiën deed recent een voorstel voor de aanpassing van de leennormen in 2024. Hierin zien we iets opvallends: de leenruimte van de woningkoper wordt afhankelijk van het energielabel van het huis. Op twee verschillende manieren gaat dit label een rol spelen in het bepalen van de maximale hypotheek.

Positieve invloed

Vooral voor starters gaat de wijziging van positieve invloed zijn op de hypotheek die ze afsluiten. Zij worstelen vaker met de maximale hypotheekmogelijkheden dan doorstromers. Hoe ziet die invloed er precies uit? Kort gezegd: hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Als je energielabel C of D hebt, kun je (bovenop de reguliere inkomenstoets) nog eens €5.000,- extra lenen. Bij label A++++ zelfs tot €40.000,- extra.

Gebouwgebonden energieverbruik

Als je aan te kopen woning label E, F of G heeft, is de reguliere inkomenstoets jouw maximale leenbedrag. Bij de leennormen voor 2024 wordt rekening gehouden met gebouwgebonden energieverbruik van een woning met energielabel E, F of G. Hierdoor zal de reguliere leenruimte (zonder extra’s) ten opzichte van 2023 verkrappen.

Extra lenen om te verduurzamen

De nieuwe leennorm heeft aan de andere kant een positieve invloed op kopers van woningen met slechte energielabels. Zij kunnen namelijk extra lenen om verduurzamingsmaatregelen te nemen, zonder dat dit effect heeft op hun maximale hypotheek. Hiermee hoopt de overheid de verduurzaming van oudere, slecht geïsoleerde huizen te stimuleren. Met energielabel E, F of G kun je €20,000,- bovenop je maximale hypotheekbedrag lenen. Dit geld wordt in een bouwdepot gestopt en moet worden besteed aan het verduurzamen van je aangekochte woning, binnen vijf jaar na aankoop.

Waarmee kunnen we je helpen?