Eindelijk die DSB-hypotheek boetevrij aflossen

6 april 2020

Goed nieuws: klanten met een prijzige DSB-hypotheek kunnen vanaf deze maand zonder boete aflossen en/of overstappen naar een andere geldverstrekker. De DSB Bank is al sinds 2009 failliet, toch zaten er nog steeds klanten ongewild aan een peperdure lening vast.

Torenhoge rente

Hoeveel mensen hebben er nog een hypotheek bij de failliete bank? Er staan nog zo’n 18.000 leningen uit de DSB Bank, die tegenwoordig Finqus heet. Die laatstgenoemde treedt sinds 2018 op als beheerder van de lopende leningen, maar verstrekt geen nieuwe hypotheken. Daar zou waarschijnlijk ook weinig vraag naar zijn, omdat de bestaande klanten vaak een torenhoge rente betalen.

Ook voor de eerste hypotheek

Vanaf 1 april is het dus mogelijk voor klanten van Finqus/DSB om zonder boeterente in één keer de hypotheek af te lossen of over te stappen naar een andere bank. Het was hiervoor al mogelijk om specifieke leningen en de tweede hypotheek boetevrij af te lossen, maar dat geldt vanaf deze maand dus ook voor consumenten met een eerste hypotheek.

10 jaar failliet

Waarom mag er vanaf deze maand plotseling wel boetevrij worden afgelost? Dat heeft alles te maken met de periode die de bank nu al failliet is, namelijk precies 10 jaar. In de hypotheekvoorwaarden van veel klanten staat dat ze na een periode van 10 jaar zonder hypotheekboete mogen aflossen. Finqus heeft daarom besloten dat iedereen – zonder of met deze regel in hun voorwaarden – dit vanaf april mag doen.

Oversluiten of toch niet?

Veel oud-DSB-klanten zullen opgelucht overstappen naar een andere geldverstrekker en in het vervolg veel minder hyoptheekrente betalen. Toch is oversluiten niet voor alle klanten weggelegd. De bank verstrekte veel te hoge hypotheken, een van de hoofdredenen waarom ze failliet gingen. Andere geldverstrekkers kunnen dit soort (te) hoge leningen niet overnemen, tegenwoordig mag een hypotheekbedrag niet hoger liggen dan 100% van de woningwaarde.

Wil jij je (DSB-)hypotheek oversluiten? Laat je adviseren door een van onze experts!

Afbeelding: twee van de hoofdkantoren van de DSB Bank in 2006

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Testateur

Een testateur is een erflater die een testament maakt of heeft gemaakt.