Eind aan verwarrende cijfers woningverkoop

10 augustus 2009

HOUTEN – Er moet een eind komen aan de tegenstrijdige berichtgeving over de verkoop van woningen. Daarvoor pleit Vastgoedjournaal.nl maandag in De Telegraaf.

De website peilde de mening van bijna duizend Nederlandse makelaars, hiervan vindt zeventig procent dat de informatie over woningprijzen en woningverkopen verwarrend is.

Diverse grote partijen publiceren eens in de zoveel tijd cijfers over het aantal verkochte woningen. Omdat die cijfers elkaar tegenspreken is het voor de consument niet duidelijk of de waarde van zijn woning nu daalt of juist stijgt.
 
Tachtig procent van de makelaars vindt dan ook dat de partijen die de cijfers publiceren de krachten moeten bundelen.

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM), VBO Makelaars, Rabobank, ING Bank en het Kadaster. De organisaties gebruiken de cijfers van de NVM, maar interpreteren die op een verschillende wijze.

Zo kwam makelaar Leygraaf begin deze maand met cijfers, gebaseerd op die van het NVM. De makelaar kwam later met deze cijfers dan de NVM maar beweerde dat deze betrouwbaarder zouden zijn. Dat zou komen doordat de NVM alle woningen waarvoor een koopovereenkomst is getekend als verkocht beschouwt.

Makelaar Leygraaf wees erop dat de koper met name in deze tijd de financiering niet rondkrijgt waardoor de verkoop alsnog niet doorgaat. Leygraaf beschouwt een huis pas als verkocht wanneer dit daadwerkelijk van eigenaar is gewisseld.

De NVM stelt dat de verwarring over het aantal verkochte woningen 'de situatie op de huizenmarkt geen goed doet'.

Bron: nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Belastingvrije som

De belastingvrije som is een bedrag dat is vrijgesteld van inkomensten- of vermogensbelasting.