Eigen woning steeds minder bereikbaar voor Jan Modaal

26 november 2019

Voor alleenstaanden met een gemiddeld inkomen lijkt de droom van een eigen huis verder weg dan ooit. Slechts 4,3% van de aangeboden woningen heeft een vraagprijs van rond de €150.000, het bedrag dat iemand uit de zorg of onderwijs ongeveer kan neertellen voor een woning.

Bijna uitzichtloos

In 2018 lag het percentage huizen in de voornoemde prijscategorie nog een stuk hoger, zo’n 7,5% van de aangeboden woningen was €150.000 of minder. Met de explosieve prijsstijgingen en de krapte op de woningmarkt is de situatie voor Jan Modaal bijna uitzichtloos. Helemaal in de provincies Utrecht en Noord-Brabant, waar respectievelijk 1,1% en 1,6% betaalbaar is voor de eenverdiener met een gemiddeld inkomen.

Zeeland & Groningen

In andere provincies zijn er meer mogelijkheden, bijvoorbeeld in Groningen, waar 18,7% van de beschikbare woningen €150.000 of minder kost. Ook in Zeeland zijn er kansen met een percentage van 10,8%. Toch blijkt uit het onderzoek dat in alle provincies de koopmogelijkheden voor mensen met een modaal inkomen zijn gedaald het afgelopen jaar.

Tweeverdieners

Voor eenverdieners is het dus steeds moeilijker om aan een huis te komen, maar ook tweeverdieners met een gemiddeld inkomen zien hun kansen op een eigen woning dalen. Nog zo’n 38% van de op Funda aangeboden huizen valt binnen de €300.000-grens, tegenover 46% vorig jaar. Toch hebben tweeverdieners veel meer kans op een woning in een populaire stad als bijvoorbeeld Utrecht.

Utrecht spant kroon

Waar tegenwoordig nog 23% van het aanbod in Utrecht op een maximum van €300.000 ligt, staat nog maar 1,6% van de aangeboden woningen te koop voor €150.000 of minder. Dat was vorig jaar bijna tien keer zoveel, met 13%. Op basis van alleen een inkomensafhankelijke hypotheek kom je dus als eenverdiener in een stad als Utrecht niet meer aan een woning. Zijn er andere mogelijkheden?

Structurele oplossing

Er zijn steeds meer woningcorporaties die onder bepaalde voorwaarden ‘korting’ (oplopend tot zo’n 30%) aanbieden op huis, die pas bij verhuizing moet worden terugbetaald. Maar een echt structurele oplossing voor de eigen woningnood bij middeninkomens, is er voorlopig niet. Genoeg betaalbare nieuwbouw zou de oplossing kunnen zijn, maar lijkt met de stikstofcrisis geen haalbaar doel.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Opstal

Wat is een opstalverzekering? Met een opstalverzekering, ofwel woonhuisverzekering, kun je de schade aan je huis afdekken. Denk hierbij aan schade door inbraak, brand en storm. Onder de opstal wordt …