EIB wil meer geld naar starterslening

11 september 2013

HOUTEN – Het kabinet moet het budget voor starterslening met 100 miljoen euro vergroten, aldus Taco van Hoek, directeur van Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dit omdat de starterslening een zeer effectief middel is om de woningmarkt een impuls te geven.

De starterslening  leidt uiteindelijk tot een verbetering van de overheidsfinanciën en levert daarnaast ook nog eens vijfduizend banen op, zo stelt van Hoek na een onderzoek van het EIB naar de effecten van startersleningen. Tevens zou het twee jaar lang een extra bouwproductie opleveren van 565 miljoen euro. 

De starterslening maakt dat een woningzoekende op een financieel aantrekkelijke manier de hypotheek kan aanvullen wanneer er van de bank niet voldoende geleend kan worden. Begin dit jaar werd de bijdrage van het Rijk aan de starterslening door minister Blok van Wonen al met dertig miljoen uitgebreid tot een totale bijdrage van 50 miljoen euro. 

“Ik heb nog nooit een regeling gezien die zo effectief is”, benadrukt Van Hoek. Hij geeft tevens aan dat de kosten van de regeling minimaal zijn. Ook doet de EIB directeur een oproep aan gemeenten om de regels voor het toewijzen van de starterslening te versoepelen. 

De starterslening wordt gefinancierd door het kabinet via het Stimuleringsfonds voor de woningmarkt en wordt aangevuld door de gemeente waar de lening wordt aangevraagd.
Veel gemeenten hanteren volgens Van Hoek echter regels die niet binnen de richtlijnen van het Rijk passen, waardoor de regeling voor aanzienlijk minder starters toegankelijk is. Hiermee beperken gemeenten dan ook de effectiviteit van de regeling, aldus het EIB.

Over een starterslening hoeft gedurende de eerste drie jaar geen rente te worden betaald. Wanneer na drie jaar het inkomen voldoende is gestegen, dan na het derde jaar wel rente worden betaald. Een starterslening kent een rentevastperiode van 15 jaar en valt onder de Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

 
Veel starters die een huis kopen met behulp van een starterslening, komen vanuit een huis uit de sociale huursector. Vanuit dit opzicht leidt de regeling dus ook tot meer doorstroom in de huursector. 

 
Bron: Nu.nl 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Jaaropgave loonbelasting

De jaaropgave loonbelasting is het overzicht dat iemand die in loondienst werkt eens per jaar van zijn werkgever ontvangt. Op dit overzicht wordt aangegeven wat er uitbetaald en ingehouden is …