EIB verwacht daling van hypotheekschuld

13 februari 2012

HOUTEN – Op de lange termijn zal de Nederlandse hypotheekschuld niet toenemen, maar juist significant dalen. Zo concludeert het Economisch Insituut voor de Bouw (EIB) in een onderzoek dat zij vorige week publiceerde.

De vergrijzing en het loskomen van een aflossingsgolf vanaf 2015 zullen ertoe leiden dat de hypotheekschuld zal dalen in verhouding tot het bruto binnenlands product. Het EIB verwacht dat er in de periode van 2015 tot en met 2030 voor in totaal 220 miljard euro aan hypotheekschuld zal worden afgelost. Volgens De Nederlandsche Bank bedroeg de totale hypotheekschuld medio 2011 zo’n 644 miljard euro.

Het EIB bekeek tevens de invloed die de invoer van strengere regels met betrekking tot hypotheekverstrekking zal hebben op de woningmarkt. Het instituut benadrukt dat vooral starters door deze hogere eisen geraakt worden. Als mogelijke oplossing draagt het EIB aan dat starters gebaat zouden zijn bij een volledige afschaffing van de overdrachtsbelasting, of wellicht een vrijstelling daarvan. Dit laatste zou betekenen dat kopers van relatief goedkope woningen, bijvoorbeeld starters, geen overdrachtsbelasting betalen, maar dat kopers van relatief duurdere woningen nog wel gedeeltelijk zullen bijdragen aan die belasting.

Bron: Telegraaf.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Instaprente

De instaprente wordt je vaak alleen aangeboden bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek. Het is een lage hypotheekrente, die gedurende een bepaalde periode op dit lage niveau blijft, meestal …