Effect van dalende beurskoersen op beleggingshypotheek

Houten – De beurskoersen gingen de laatste weken hard omlaag. Moet je je nu zorgen maken om je beleggingshypotheek? 

Dalende beurskoersen verminderen de waarde van je beleggingsverzekering, beaamt Bob Maas van Vereniging Eigen Huis."Maar ja, een beleggingshypotheek sluit je niet af voor de korte termijn. Dat het op dit moment minder gaat, wil niet zeggen dat het op de lange termijn niet toch goed gaat. De beurs gaat nu eenmaal omhoog en omlaag. Dat is geen reden om in paniek te raken. Wie kiest voor een beleggingshypotheek moet weten dat dit kan gebeuren."

Directievoorzitter Karel Pauw van de Hypothekers Associatie, de koepeorganisatie waar de vestigingen van De Hypotheker zijn aangesloten, sluit zich hierbij aan.

Ook Reinier Westeneng, analist bij SNS Securities, vindt niet dat er reden is voor paniek. "De afgelopen vier weken is de beurs met veertien procent gedaald, maar een hypotheek sluit je niet af voor een paar weken. Een hypotheek sluit je af voor dertig jaar. Dan weet je dat je tussentijds te maken krijgt met correcties. De afgelopen twee jaar hebben we ook te maken gehad met correcties van rond de tien procent. Vorig jaar mei hadden we een daling van dertien procent, in november nog een kleine daling en afgelopen februari een middelgrote daling van acht procent. Dit is natuurlijk geen garantie voor de toekomst, maar ik denk dat je je hier nog geen zorgen over hoeft te maken."

Bij welke daling er wel reden voor paniek is, is moeilijk te zeggen, vindt Westeneng. Nog een daling van vijf procent is wel zorgelijk, denkt hij. Momenteel denkt hij dat het op de lange termijn wel goed komt.

In paniek raken heeft ook weinig zin, want je kunt weinig doen, zegt Maas. "Je kunt de hypotheek natuurlijk stoppen, maar dat is absoluut niet verstandig. Als je een hypotheek tussentijds afkoopt, wordt je geconfronteerd met zeer onvoordelige afkoopkosten."

Zit je aan het eind van de rit en moet je de hypotheek dus binnenkort aflossen, dan is een dalende beurs wel heel vervelend. Dan kan het gebeuren dat je niet genoeg geld bij elkaar hebt gespaard om je huis af te lossen. Als dat zo is, blijf je met een restschuld zitten. Of dit voor veel mensen dreigt, is bij Vereniging Eigen Huis niet bekend.

Ook bij De Hypotheker zijn nog geen telefoontjes binnengekomen van mensen die de boot in gaan. "Maar ja, het speelt ook nog maar net," zegt Pauw van de Hypothekers Associatie. Om te voorkomen dat je twee weken voor het einde van de looptijd van je beleggingshypotheek alsnog de boot in gaat als gevolg van dalende koersen, zou je volgens Westeneng van SNS Securities op tijd meer zekerheid moeten inbouwen, door in stabielere fondsen te gaan beleggen of meer in obligaties. Op tijd is volgens hem afhankelijk van je situatie, vijf of tien jaar voor het einde van de looptijd.

Mensen die nog een hypotheek moeten afsluiten, raadt Vereniging Eigen Huis niet aan een beleggingshypotheek af te sluiten, maar dat heeft niet zozeer met de situatie op de beurzen te maken.

"Wij zijn absoluut geen voorstander van de huidige beleggingshypotheken," legt Maas uit. "Als je een huis koopt, loop je al risico doordat de prijs van je huis kan dalen. Ook kan de hypotheekrente stijgen. Ga je beleggen om je hypotheek af te lossen dan neem je nog een risico. Dat is in de meeste gevallen te veel. Wij vinden dat je dat alleen moet doen als je je verliezen kunt permitteren. Als je dus genoeg geld achter de hand hebt."

Ook bij De Hypotheker wordt over het algemeen gezegd dat je alleen in een beleggingsverzekering moet stappen als je daar de ruimte voor hebt, zegt Pauw. De laatste jaren is het aantal mensen dat zo'n hypotheek afsluit relatief gering, zegt hij, maar dat wil niet zeggen dat er niet nog velen lopen. Naast je financiële ruimte kunnen de kosten een reden zijn geen beleggingsverzekering af te sluiten. Eind vorig jaar ontstond er onrust over de zogenoemde woekerpolissen, nadat toezichthouder AFM zich kritisch over de onduidelijke kostenstructuur van enkele beleggingsverzekeringen had uitgelaten. Later bleek dat soms wel veertig procent van de inleg opgaat aan kosten en provisie voor de tussenpersoon. Momenteel wordt in opdracht van het ministerie van Financiën onderzoek gedaan naar beleggingsverzekeringen.

Wil je toch gaan beleggen om geld bij elkaar te krijgen om je hypotheek af te betalen, dan kun je volgens Vereniging Eigen Huis – als dat kan – beter even wachten. Als het goed is, wordt vanaf 1 januari het wetsvoorstel banksparen van kracht. Gaat dit door dan kun je straks ook gewoon bij de bank belastingvrij sparen of beleggen voor je pensioen of de aflossing van je hypotheek en ben je hiervoor niet meer aangewezen op dure verzekeringsproducten.

De Tweede Kamer is al akkoord met het wetsvoorstel, maar de Eerste Kamer moet er nog mee instemmen. Loopt de rentevaste periode van je hypotheek binnenkort af, dan blijft het altijd lastig te bepalen wat je het beste kunt doen. "Als je het je kunt veroorloven mis te gokken, kun je erop gokken dat de rente straks weer lager wordt en de rente voor korte tijd of helemaal niet vastzetten," zegt Maas. "Zeg je, ik kan mij dat niet veroorloven, dan moet je kiezen voor zekerheid en de rente voor langere tijd vastzetten. Historisch gezien is een rente van iets meer dan vijf procent voor twintig jaar vast nog steeds laag. Er zijn lange periodes geweest waarin de rente zes, zeven of acht procent bedroeg. Eind jaren zeventig bedroeg de rente zelfs twaalf of dertien procent."

bron: Z24

Waarmee kunnen we je helpen?