Eerste stijging jaarcijfers huizenprijzen sinds crisis

21 januari 2015

HOUTEN – Bestaande koopwoningen zijn in 2014 0,9 procent duurder geworden vergeleken met een jaar eerder. Het is voor het eerst sinds de crisis dat de jaarcijfers weer stijgen Dit blijkt uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster woensdag.

De cijfers bevestigen het beeld dat het goed gaat met de woningmarkt. Een week geleden meldde de NVM dat de huizenprijzen met gemiddeld 3,5 procent waren gestegen in 2014. Het verschil ontstaat doordat het CBS alle koopwoningen meeneemt en de prijs iets anders berekent. 

Afgelopen maandag bleek verder uit cijfers van het Kadaster dat de woningverkoop fors is aangetrokken. Er werden 25.265 woningen verkocht, een stijging van 63 procent. In heel 2014 nam de huizenverkoop met 40 procent toe. 

Uit de data van het CBS blijkt dat In december werden bestaande koopwoningen 2 procent duurder vergeleken met dezelfde periode in 2013. Hiermee is het prijsniveau van particuliere koopwoningen even hoog als in mei 2013. 

Ten opzichte van het hoogtepunt in de woningmarkt van augustus 2008 is het prijsniveau nog steeds 19 procent lager. Vergeleken met het dal in juni 2013 liggen de prijzen 3,1 procent hoger.

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verwervingskosten

Verwervingskosten is het totaal van kosten om een woning te kunnen kopen (verwerven). De verwervingskosten bestaan naast de koopsom uit onder andere de overdrachtsbelasting (bestaand huis) en financieringskosten, eventueel meerwerk …