Eerste hypotheek voor energiepositief huis afgesloten

Eerste hypotheek voor energiepositief huis afgesloten
2 november 2017

De Rabobank heeft recent de eerste Nul-op-de-Meter hypotheek van Nederland afgesloten. Het is toebedeeld aan een stel uit Lunteren dat voor hun nieuwbouwwoning veel investeringen heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid en milieu. Hun huis levert nu meer energie op dan het kost.

39 zonnepanelen

Het bewuste huis in Lunteren maakt geen gebruik van gas, heeft maar liefst 39 zonnepanelen verdeeld over het goed geïsoleerde dak van de schuur en van het huis, drie zonnecollectoren, daarnaast nog dikke triple glas ramen, een lucht-water-warmtepomp en is compleet luchtdicht. Zo aan de buitenkant is er weinig te zien aan dit bijzondere nieuwbouwproject. Misschien valt alleen het dikke glas in de ramen op, of de muren van zo’n 40 centimeter dik.

Plushuis

De woning is ontwikkeld in samenwerking met een adviseur van Plushuis, die particulieren adviseert over het duurzaam maken van hun (nieuwbouw)woning. Zelfs in zoverre dat het huis niet alleen energieneutraal is, maar zelfs energie oplevert. Het is het tweede ‘Plushuis’ dat het bedrijf oplevert, het eerste huis staat ook in Ede, en wordt bewoont door de bedenker van het concept.

Haalbaar voor meer mensen

De NOM hypotheek heeft de Rabobank precies voor huiseigenaren als het Lunterse stel in het leven geroepen. Door deze hypotheek kan een woningeigenaar 25.000 euro lenen om zijn/haar huis duurzaam te maken. Een Plushuis moet o.a. door zo’n hypotheek in de toekomst voor veel meer particulieren haalbaar worden.

Extra energie

De energierekening belandt bij een Plushuis zelfs onder de nulstreep. Er wordt door de zonnepanelen veel meer energie opgewekt dan in het eigen huis verbruikt wordt. Nu wordt de extra energie nog teruggeleverd aan de energiemaatschappij. In de toekomst zullen mogelijkheden worden bekeken om de energie op te slaan in een accu, of door te geven aan buurhuizen.

Blijf op de hoogte van de laatste rentewijzigingen

Meld u aan voor onze rentealerts.

Meer nieuws

Nieuwe regels tegen hypotheekfraude

ZOETERMEER – De regels van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) worden aangescherpt. Woningtaxateurs moeten vanaf volgend jaar lid zijn van een brancheorganisatie, en mogen niet meer buiten hun werkgebied aan … lees meer

Verwachte prijsdaling woningen 10 tot 20 procent
150.000 bezoeken op Open Huizen Dag

HOUTEN – Tijdens de openhuizendag zijn zaterdag zo'n 150.000 bezoeken afgelegd aan de circa 45.000 deelnemende huizen. Dit heeft makelaarsorganisatie NVM laten weten. Op de open dag konden belangstellenden tussen … lees meer

SP komt met voorstel tegen verlagen LTV
Bank hoeft berekening boeterente niet te delen
Forse toename Nationale Hypotheek Garantie in 2009
Over hypotheken

Afsluitkosten

Dit zijn alle kosten die gemaakt worden bij het afsluiten van een hypotheek. Het gaat in de meeste gevallen om advieskosten, hypotheekaktekosten, taxatiekosten, notariskosten en eventueel de kosten voor de Nationale Hypotheek …