Eerste hypotheek voor energiepositief huis afgesloten

2 november 2017

De Rabobank heeft recent de eerste Nul-op-de-Meter hypotheek van Nederland afgesloten. Het is toebedeeld aan een stel uit Lunteren dat voor hun nieuwbouwwoning veel investeringen heeft gedaan op het gebied van duurzaamheid en milieu. Hun huis levert nu meer energie op dan het kost.

39 zonnepanelen

Het bewuste huis in Lunteren maakt geen gebruik van gas, heeft maar liefst 39 zonnepanelen verdeeld over het goed geïsoleerde dak van de schuur en van het huis, drie zonnecollectoren, daarnaast nog dikke triple glas ramen, een lucht-water-warmtepomp en is compleet luchtdicht. Zo aan de buitenkant is er weinig te zien aan dit bijzondere nieuwbouwproject. Misschien valt alleen het dikke glas in de ramen op, of de muren van zo’n 40 centimeter dik.

Plushuis

De woning is ontwikkeld in samenwerking met een adviseur van Plushuis, die particulieren adviseert over het duurzaam maken van hun (nieuwbouw)woning. Zelfs in zoverre dat het huis niet alleen energieneutraal is, maar zelfs energie oplevert. Het is het tweede ‘Plushuis’ dat het bedrijf oplevert, het eerste huis staat ook in Ede, en wordt bewoont door de bedenker van het concept.

Haalbaar voor meer mensen

De NOM hypotheek heeft de Rabobank precies voor huiseigenaren als het Lunterse stel in het leven geroepen. Door deze hypotheek kan een woningeigenaar 25.000 euro lenen om zijn/haar huis duurzaam te maken. Een Plushuis moet o.a. door zo’n hypotheek in de toekomst voor veel meer particulieren haalbaar worden.

Extra energie

De energierekening belandt bij een Plushuis zelfs onder de nulstreep. Er wordt door de zonnepanelen veel meer energie opgewekt dan in het eigen huis verbruikt wordt. Nu wordt de extra energie nog teruggeleverd aan de energiemaatschappij. In de toekomst zullen mogelijkheden worden bekeken om de energie op te slaan in een accu, of door te geven aan buurhuizen.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Ladenplan

Wie op het budget moet letten kan kiezen voor een ladenplan, een ontwerp dat de architect in de la heeft liggen. Vaak kan een ladenplan aan de wensen van de …