Eerste daling hypotheekschuld sinds begin metingen

29 januari 2013

HOUTEN – In november is de totale hypotheekportefeuille van Nederlandse banken met ruim 160 miljoen euro gekrompen, wat erop neerkomt dat huishoudens in Nederland die maand meer aan hypotheekschuld hebben afgelost dan dat er aan hypotheken werd afgesloten.  Dit blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van De Nederlandsche Bank (DNB). 
Voor het eerst sinds men begon met dergelijke metingen is er een netto aflossing van hypotheekschuld zichtbaar. Al langere tijd was de hypotheekverstrekking aan huishoudens dalende, maar deze bleef iedere maand toch nog hoger dan het schuldbedrag dat werd afgelost.
DNB legt uit dat de vraag naar hypotheken sterk is afgenomen ten gevolge van de economische neergang en moeizame situatie op de woningmarkt. Ook de aangescherpte hypotheekregels spelen hier wellicht een rol in.
In december vond wederom een netto-toename van de hypotheekschuld plaats, deze steeg in de laatste maand van 2012 met 900 miljoen euro.  Er werden die maand relatief veel hypotheken afgesloten, vanwege het feit dat een groot aantal huizenzoekers de koop van een woning rond wilden hebben voordat de beperking van de hypotheekrenteaftrek op 1 januari van kracht zou zijn.

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Koop-/aanneemsom

De koop-/aanneemsom is het bedrag waarvoor de projectontwikkelaar de grond plus de te bouwen woning verkoopt.