Eerst sparen, dan huis kopen?

13 september 2012

HOUTEN – Politiek en toezichthouders zien het als een steeds groter probleem dat Nederlanders hoge hypothecaire leningen hebben uitstaan, terwijl de huizenprijzen dalen. SNS Bank-directeur Ernst-Jan Boers pleit dan ook voor een nieuw devies op de woningmarkt: ‘Eerst sparen, dan pas kopen’. Hiermee zou de woningmarkt weer op gang worden gebracht, aldus Boers.

De directeur van de SNS Bank pleit voor het zogeheten bouwsparen, waarbij men 10% -20% van de koopsom in moet brengen aan eigen geld, voordat men een hypothecaire lening aangaat voor de rest van het bedrag. “Dat levert een fundamenteel gezondere situatie op” zo zegt hij.
De overheid zou een dergelijke regeling kunnen stimuleren door het sparen voor een huis fiscaal gunstig te laten zijn.

Boers is ervan overtuigd dat er best ruimte is bij mensen om eigen geld in te brengen. “85% van de Nederlanders spaart, maar 10% spaart voor een huis, terwijl de aanschaf van een huis toch de belangrijkste van je leven is. We moeten dus anders gaan sparen.”

De Vereniging Eigen Huis (VEH) wil al langer dat men eigen geld inbrengt bij de aanschaf van een huis. “Nederland is internationaal geien een buitenbeentje. In het buitenland is het normaal om eigen geld in te brengen,” benadrukt woordvoerder Hans André de la Porte. “Voordeel is dat het mensen minder kwetsbaar maakt als de huizenprijzen dalen. Dan maak je nog steeds verlies als huizenbezitter, maar je hebt niet lager een heel hoge schuld die je blijft achtervolgen.”

De VEH is dus eveneens voorstander van vooraf sparen en hoopt tevens dat de overheid dit gaat stimuleren. Echter zal het wel een langs kunnen duren voordat een dergelijke omslag op de woningmarkt is bereikt; mensen moeten eerst genoeg geld sparen.

Wat denkt u? Zou het de gemiddelde Nederlandse huizenkoper lukken om hiervoor 10%-20% van de koopprijs bij elkaar te sparen? Zou het u zelf een beter gevoel geven om wat eigen geld te hebben ingelegd om zo de hypotheekschuld wat te reduceren? Reageer onder dit artikel of laat uw mening klinken op onze Facebook-pagina !

Bron: NOS

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Netto maandlasten

De netto maandlasten zijn je maandelijkse bruto lasten verminderd met het fiscaal voordeel dat je ontvangt vanwege de aftrek van de hypotheekrente.