Eerdere kopers gedupeerd door korting nieuwbouw

28 augustus 2009

HOUTEN – Vereniging Eigen Huis slaat in het Nederlands Dagblad alarm over de gevolgen van nieuwbouwwoningen die voor minder dan de oorspronkelijke prijs worden verkocht. Daardoor worden eerdere kopers financieel benadeeld “tot wel tienduizenden euro’s”.

De waarde van het huis daalt daardoor direct, aldus Hans André de la Porte van de vereniging. “Als jij een woning hebt gekocht voor 280.000 euro en iemand anders koopt dezelfde woning iets later voor 260.000 euro, dan staat die woning bij het Kadaster geregistreerd voor 260.000 euro. Dus is je woning 20.000 euro in waarde gedaald.”

Volgens de vereniging willen steeds meer kopers een compensatie voor hun vermogensverlies, maar hun juridische positie is zwak. “Het principe is dat identieke woningen voor dezelfde prijs worden aangeboden, maar dat aanbieders hiervan mogen afwijken als marktomstandigheden dat vragen”, aldus De la Porte.

Projectontwikkelaars hebben geen andere keus dan korting geven, aldus de directeur van ontwikkelaar Groothuis, die tienduizenden euro’s korting geeft op huizen in een nieuwe wijk in Oldenzaal. “De woningmarkt is nu een kopersmarkt en dat betekent dat aanbieders de prijzen moeten verlagen. Alle projectontwikkelaars die in grootschalige woningbouw zitten, hebben hiermee te maken.”

De NVB, branchevereniging van bouwende projectontwikkelaars, stelt echter dat het slechts om incidenten gaat. “De marges in de woningbouw zijn te laag om veel korting te kunnen geven. Bovendien moet zeventig procent van de huizen van een nieuwbouwproject vóór de bouw verkocht zijn, anders gaat het hele project niet door”, zegt de NVB-directeur. De NVB erkent wel dat de prijzen van nieuwbouwhuizen de invloed zullen merken van de lastige markt.De organisatie voorspelt voor dit jaar een prijsdaling van 5 procent.

Bron: Nederlands Dagblad

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verklaring van afstand

U kunt een verklaring van afstand opmaken voordat u een aannemer een voorstel laat doen. Hierin kan bijvoorbeeld worden opgenomen dat u vooralsnog niet met een ander zult onderhandelen en …