Een rijtjeswoning kopen? Je hebt gemiddeld de keus uit één huis

12 juli 2021

‘De huizenbubbel staat op knappen!’ zo klinkt het van verschillende kanten. Koophuizen zijn de afgelopen drie maanden voor gemiddeld €410.000,- verkocht, een nieuw record. De vraag overstijgt het aanbod steeds verder op de woningmarkt. Makelaarsvereniging NVM meldt dat zoekende rijtjeshuiskopers weinig meer te kiezen hebben.

20% meer

Voor bestaande koopwoningen werd in april, mei en juni maar liefst 20% meer betaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Dit komt vooral door overbieden. Meer dan driekwart van de te koop staande huizen gaat boven de vraagprijs weg. Gemiddeld wordt er zo’n 8,2% meer dan de vraagprijs betaald.

Krapte-indicator

Als koper kun je tegenwoordig gemiddeld uit minder dan anderhalf huis kiezen (1,4). Deze ‘krapte-indicator’, zoals de NVM het noemt, lag een jaar geleden nog bijna drie huizen (2,6). Het aanbod droogt op, kopers nemen genoegen met verre van hun ideale droomhuis, om toch maar een woning te bemachtigen.

Korter te koop

Het aanbod wordt minder, dus wordt er uiteindelijk ook minder verkocht. In het tweede kwartaal van dit jaar zijn zo’n 34.000 woningen verkocht, dat is 12% minder dan vorig jaar. De aangeboden huizen staan daarnaast korter dan ooit te koop, gemiddeld zo’n 24 dagen.

Appartement voordeligst

Welk type huis is nog het meest betaalbaar op deze oververhitte woningmarkt? Het appartement. Met een gemiddelde prijs van €344.000,- is dit het ‘goedkoopste’ huistype dat je kunt kopen. Voor vrijstaande woningen daarentegen betaal je nu gemiddeld zo’n €618.000, dat is een kwart meer dan in 2020.

Afschaffen hypotheekrenteaftrek

Wat moeten we doen aan zo’n oververhitte woningmarkt? Hoe voorkomen we dat de huizenbubbel klapt? Dirk Schoenmaker, hoogleraar banking & finance, deelt zijn oplossing in een interview met het FD. Kern: de overheid mag streng ingrijpen. Er moet minder kunnen worden geleend (nog maar 90% van de woningprijs), de hypotheekrenteaftrek moet versneld afgeschaft én de €100.000,- belastingvrij, de ‘jubelton’ moet verdwijnen. Op den duur geeft dat ruimte op de krappe woningmarkt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beschermd dorpsgezicht

Het beschermd dorpsgezicht is een samenhangende groep objecten en gebouwen in een stad die van overheidswege beschermd wordt door de Monumentenwet. Vergelijkbaar is een beschermd stadsgezicht. Sinds 2012 worden er door de …