Een recordaantal Nederlanders BKR geregistreerd

29 april 2008

HOUTEN – Vorig jaar stond er een recordaantal Nederlanders bij het BKR geregistreerd. Uit het jaarverslag van het BKR blijk dat het gaat om 10,8 miljoen mensen, 360.000 personen meer dan in 2006. Deze mensen hebben samen bijna 14 miljoen leningen en kredieten lopen. Daarnaast staan er nog eens 9 miljoen afgelopen financieringen geregistreerd.

Het Bureau Krediet Registratie informeert aangesloten organisaties over kredieten of gsm-abonnementen die consumenten op dit moment hebben lopen of de afgelopen vijf jaar hebben gehad. Deze informatie wordt vastgelegd in hun bestand, het Centraal Krediet Informatiesysteem (CKI). De BKR-informatie uit CKI helpt organisaties bij hun afweging of het verantwoord is een krediet of gsm-abonnement te verstrekken. Verantwoord voor u en voor henzelf. Zo helpt BKR voorkomen dat u meer leent dan u kunt aflossen.

Geldverstrekkers en andere organisaties raadpleegden de gegevens van het BKR in 2007 meer dan 21 miljoen keer. Dat is een toename van ruim 3% ten opzichte van 2006. De 224 bij het BKR aangesloten organisaties zijn onder meer banken, financieringsmaatschappijen, thuiswinkelorganisaties, creditcardbedrijven en aanbieders van mobiele telefonie.

Alleen uzelf en de organisaties die bij het BKR zijn aangesloten kunnen uw gegevens bij BKR inzien. Steeds meer consumenten hebben de weg gevonden naar het BKR en in 2007 hebben dan ook 123.700 mensen hun gegevens opgevraagd.

Onder de 14 miljoen mensen die geregistreerd staan bevindt zich ook een groep mensen die een negatieve bkr-codering hebben. Veel grote banken hebben weigeren mensen met een negatieve BKR-notering voor een hypotheek. Deze groep van 635.000 particulieren en ondernemers met een negatieve registratie vormt een te groot risico om een financiering aan te verstrekken. Het onderzoek naar de huidige financiële situatie van de klant neemt te veel tijd in beslag voor de reguliere banken. Daarnaast missen veel grote banken inmiddels ook de expertise voor het speurwerk en zien daarom van de lening af. De markt van 'moeilijke hypotheken' is echter zo groot geworden, dat bedrijven als BKRdesk zich erin hebben gespecialiseerd.

Hypotheekverstrekkers als ELQ en Sparck, waar BKRdesk mee samenwerkt, zien niet direct een probleem in klanten met een BKR registratie en kijken dus graag verder om de klant toch tegemoet te komen met een hypotheek. Een toenemend aantal Nederlanders krijgt te maken met een negatieve codering doordat het hun tijdelijk even tegen heeft gezeten. Deze mensen hoeven de moed niet op te geven. De specialisten van BKRdesk bekijken graag welke mogelijkheden er wel zijn, of het nu gaat om een bestaande woning of een nieuwbouwwoning. U kunt ze vinden via BKRdesk.nl

Bron: jaarverslag BKR 2007

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Verbouwingsovereenkomst

Je tekent een verbouwingsovereenkomst als de prijs van een aannemer naar je wens is. In deze overeenkomst worden de verbouwing, inclusief een planning van de werkzaamheden en een specificatie van …