Een nieuw soort ‘verduurzamingshypotheek’

19 november 2018

Recent is er weer een nieuwe hypotheekverstrekker op de markt bijgekomen. De ASN Bank, onderdeel van de Volksbank, gaat een hypotheek aanbieden die het voor huizenkopers aantrekkelijker maakt om hun huis te verduurzamen en hier extra voor te lenen.

Extra hoge rente

In de wet is vastgelegd dat een huizenkoper die zijn woning wil verduurzamen in plaats van de dit jaar geldende 100%, tot 106% van de marktwaarde van het huis lenen mag. Banken vragen vaak een extra hoge rente als een ruimer percentage voor het groener maken van de woning wordt geleend, de ASN Bank wil hier verandering in brengen.

Helft banken gaat tegen regels in

Uit onderzoek van Vereniging Eigen Huis blijkt dat überhaupt, ondanks de wettelijke regels, maar ongeveer de helft van de banken een extra percentage wil lenen voor het verduurzamen van de woning. Het gaat hier dan bijvoorbeeld om budget voor het installeren van een warmtepomp, de aankoop van zonnepanelen of het extra isoleren van je nieuwe huis.

0,1% minder

De ASN Bank gaat als nieuwe hypotheekaanbieder juist geen extra rentekosten rekenen voor een ‘verduurzamingshypotheek’. Juist als mensen extra willen lenen om hun huis te vergroenen, daalt hun hypotheekrente met 0,1%. Dan moet je wel minimaal €2.500 tot max. €15.000 bovenop de 100% marktwaarde van je huis lenen.

Niet helemaal uniek

Of de bijna symbolische rentekorting de hypotheek van de ASN Bank echt interessant gaan maken, weten we nog niet. Het is nog niet duidelijk hoe hoog de rente op de hypotheek van deze bank wordt. ASN Bank is niet helemaal uniek of nieuw met een dergelijke lening waarbij de duurzame klant wordt beloond. Bij Triodos betaal je namelijk maar de helft van het rentepercentage over het deel dat je bijleent om je huis te vergroenen.

Weten wat de beste opties voor jou zijn als je een nieuw huis koopt en extra wil lenen om te verduurzamen? Neem contact op met een van onze hypotheekadviseurs!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Beroepskosten

Beroepskosten zijn kosten die een werknemer maakt om zijn loon te kunnen verwerven. Deze kosten zijn fiscaal aftrekbaar.