Klik hier om WhatsApp te openen

Een huis kopen

Een eigen woning kopen is een spannende, leuke gebeurtenis, of het nu om je eerste, of volgende huis gaat. Voordat het zover is moet je natuurlijk een woning vinden en de financiën regelen. Je sluit voor het eerst een hypotheek af, neemt je lening mee of kiest voor een nieuwe hypotheek. Onze experts staan klaar om je te helpen met de huizenjacht en het afsluiten van een passende lening.

Persoonlijk zoekprofiel

Hoe kan Hypotheekrente.nl jou nu helpen in de zoektocht naar een woning? Wij mogen je een gratis account bij MijnHuiszaken aanbieden. Hierop zie je nog vóór de woningen op Funda staan wat er in jouw zoekomgeving wordt aangeboden. Je kunt een persoonlijk zoekprofiel samenstellen en favoriete woningen bewaren binnen je MijnHuiszaken-account. Je krijgt via mail directe updates van het woningaanbod in jouw zoekomgeving. Je kunt zelf instellen of je alle woning-alerts los via mail wil ontvangen, of bijvoorbeeld alleen een dagelijkse of wekelijkse update wil krijgen. 

Vind je droomwoning

Via het account kun je ook je hypotheek berekenen en daar passend woningaanbod bij vinden, maar voor deskundig advies kun je ook direct contact opnemen met een van onze hypotheekexperts. Enthousiast geworden over Mijn Huiszaken? Maak een profiel aan, ontdek alle mogelijkheden & vind jouw droomwoning!

Maak gratis MijnHuiszaken-account aan

Direct weten wat je (globaal) maximaal zou kunnen lenen? Bereken het hier:

Maximale hypotheek berekenen

Financiën

De woning is gevonden, nu het financiële gedeelte nog. Wat voor hypotheekvorm past het beste bij jouw persoonlijke situatie? Hoe zit het met de overdrachtsbelasting? Is het slimmer om de hypotheekrente voor langere tijd vast te zetten, of juist niet? En als je een volgende woning koopt: moet je een nieuwe hypotheek afsluiten? Of kun je je hypotheek meenemen naar het nieuwe huis? Met deze en een heleboel andere vragen helpen onze hypotheekadviseurs je graag. Hieronder geven we vast antwoord op een aantal prangende vragen van starters én doorstromers.

Uit welke hypotheekvormen kun je kiezen als starter?

Als starter is het wenselijk om je hypotheekrente af te kunnen trekken van je inkomstenbelasting, omdat je netto maandlasten hierdoor lager uitvallen en je dus een hogere maximale hypotheek kunt krijgen. Hypotheekrente mag je aftrekken wanneer je je lening annuïtair aflost. In de praktijk is dit bij de volgende twee hypotheekvormen het geval: annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek. Dit zijn dus de twee meest geschikte hypotheekvormen voor starters.

Annuïteitenhypotheek voor starters

Bij een annuïteitenhypotheek los je maandelijks een vast bedrag af, gedurende de looptijd van je hypotheek. Dit vaste bedrag noem je annuïteit en bestaat voor een deel uit rente en een deel uit aflossing. De annuïteit blijft gedurende de rentevaste periode altijd gelijk, al wordt de samenstelling ervan wel elke maand net iets anders. In de beginperiode bestaan de maandlasten voor een groot deel aan rente en een kleiner deel aan aflossingen. Dit zal aan het einde van de looptijd van de annuïteitenhypotheek precies andersom zijn. Wat zijn de voordelen van deze hypotheekvorm?

●            Vaste maandlasten
●            In beginperiode lagere maandlasten (ten opzichte van lineaire hypotheek)
●            Inflatievoordeel

Lineaire hypotheek voor starters

Met een lineaire hypotheek los je elke maand een vast bedrag af. Hierdoor neemt het bedrag dat je leent elke maand af, waardoor je ook steeds minder rente hoeft te betalen. De vaste lasten nemen bij een lineaire hypotheek gedurende de looptijd dus steeds verder af.  Dit zijn de voordelen van deze hypotheekvorm:

●            Overzichtelijke hypotheekvorm
●            Veel vermogensopbouw in relatief korte periode
●            Maandelijkse lasten nemen steeds verder af
●            Minder betaling van rente (ten opzichte van annuïteitenhypotheek)

Hoe zit het met mijn overdrachtsbelasting als starter en als doorstromer?

Een belangrijke externe factor voor het bepalen van de hypotheek voor je eerste huis, is de vrijstelling overdrachtsbelasting. Wanneer je een huis koopt en tussen de 18 en 35 jaar oud bent, hoef je geen overdrachtsbelasting te betalen. Hierdoor kan je leencapaciteit omhoog gaan. Dit geldt wel voor woningen die niet meer kosten dan € 510.000,-. Let op: ook voor doorstromers onder de 35 jaar, geldt de vrijstelling van overdrachtsbelasting. Ben je ouder of wil je een woning kopen boven de vier ton? Dan betaal je 2% overdrachtsbelasting.

Kan ik mijn huidige hypotheek meenemen naar mijn nieuwe woning?

Het is meestal mogelijk om je huidige hypotheek mee te nemen naar je volgende huis, zolang je maar bij dezelfde verstrekker blijft. Dit kan gunstig zijn, zeker als deze hypotheek nog goed aansluit bij het nieuwe huis dat je gaat kopen. Officieel zal de hypotheekverstrekker overigens wel een nieuwe aanvraag doen, waarbij ze opnieuw gaan kijken naar je inkomen en de waarde van je nieuwe woning. Als je je oude hypotheek ‘gewoon’ nog kunt betalen, mag je je oude hypotheek in veel gevallen dus gewoon meenemen. Zo profiteer je misschien wel van gunstige voorwaarden (zoals een lage rente) die nog aan je oude hypotheek kleefden.

Heb ik overwaarde en hoe gebruik ik die voor een nieuwe woning?

Je hebt overwaarde als de verkoopprijs van je huidige huis hoger is dan je resterende hypotheek. Overwaarde is ook wel het verschil tussen de vrije verkoopwaarde van je woning en de hoogte van de schuld die je nog hebt staan, minus de verkoopkosten van je huis.

Houd daarbij wel rekening met de zogenaamde bijleenregeling. Deze regeling houdt in dat je bij aankoop van een volgende woning geen nieuwe geldlening mag aangaan voor het deel dat betaald kan worden met de overwaarde van je verkochte woning. Althans, in dat geval kun je de rente van deze lening niet aftrekken in box 1. Benieuwd wat onze hypotheekadviseurs voor jou als woningkoper kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op!

Waarmee kunnen we je helpen?