Een digitale werkgeversverklaring: Handig!

25 april 2018

Om een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie aan te kunnen vragen, heb je een werkgeversverklaring nodig. De aanvraag hiervan is tijdrovend en kan slimmer, vindt het Waarborgfonds Eigen Woning. Een pilot om het digitaal aan te pakken loopt bij verschillende banken.

Zelf digitaal indienen

Op korte termijn wordt het mogelijk: niet meer omslachtig een werkgeversverklaring aanvragen en opsturen, maar digitaal informatie van het UWV zelf kunnen indienen (digitaal). De bijpassende naam van de methode die dit mogelijk gaat maken is: ‘Handig!’ De digitale info kan voor meer doeleinden worden gebruikt waardoor het aanvraagproces van een hypotheek kan worden versneld.

Keuren van de hypotheekaanvraag

De methode is getest bij banken als ING, ABN Amro, Florius en de Rabobank. Dit verliep behoorlijk succesvol; in meer dan tweederde van de gevallen was het digitaal indienen genoeg, en was er geen werkgeversverklaring meer nodig. Zoals hiervoor genoemd, kan de info van het UWV nog een ander doel dienen, namelijk: het keuren van de hypotheekaanvraag. Dat werkt als volgt: als klant vraag je je verzekeringsinfo op, Handig! checkt of het klopt en berekent vervolgens digitaal een toetsinkomen.

Ruimte voor maatwerk?

De geldverstrekkers zijn overeengekomen dat het toetsinkomen dat Handig! berekent sowieso wordt geaccepteerd. Het proces van hypotheek aanvragen neemt zo minder tijd in beslag, maar door de automatiseringen is er minder ruimte voor maatwerk. Gelukkig blijven de ouderwetse werkgeversverklaringen voorlopig ook nog gewoon beschikbaar, handig voor bijvoorbeeld een starter zonder loongeschiedenis.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Tijdelijke oudedagslijfrente

Een tijdelijke lijfrente wordt gebruikt om gedurende een bepaalde periode het inkomen uit pensioen te verhogen. Als je kiest voor een tijdelijke uitkering dan mag de ingangsdatum van de uitkering …