ECB handhaaft rente in Eurozone op 4 procent

2 augustus 2007

FRANKFURT – De Europese Centrale Bank (ECB) handhaaft de rente in de eurozone op 4 procent. Dat maakte de ECB na een rentevergadering in Frankfurt donderdag bekend. Het besluit de rente ongewijzigd te laten, werd algemeen verwacht door analisten.

De meeste analisten verwachten een renteverhoging in september. ECB-president Jean-Claude Trichet geeft later op de dag een persconferentie met een toelichting op het rentebesluit. Mogelijk wordt daarin iets gezegd over toekomstige rentestappen. De ECB heeft het belangrijkste rentetarief in de eurozone over de afgelopen achttien maanden met acht stappen van elk een kwart procentpunt verhoogd.

De Britse centrale bank heeft donderdag de rente op 5,75 procent gehouden, zoals algemeen was verwacht. Daarmee blijft het belangrijkste rentetarief in Groot-Brittannië op het hoogste niveau staan in zes jaar.

De Bank of England heeft de rente in het afgelopen jaar in vijf stappen van elk een kwart procentpunt verhoogd om de inflatie onder controle te houden. De inflatie kwam in juli uit op 2,4 procent, terwijl de centrale bank op een inflatieniveau mikt van ongeveer 2 procent. Analisten verwachten dat de Britse rente dit jaar minstens nog een keer zal worden verhoogd.

Bron : ANP

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Waarborgsom

Vaak vraagt de verkoper de koper van een woning een waarborgsom te storten. De waarborgsom bedraagt meestal 10% van de overeengekomen koopprijs. Het is gebruikelijk de waarborgsom bij de notaris …