ECB & EU verantwoordelijk voor goedkopere hypotheekrente

18 maart 2019

Goed nieuws voor verzekeraars die NHG-hypotheken aanbieden: de Europese Commissie heeft besloten dat deze geldverstrekkers minder kapitaal aan hoeven houden voor de afgesloten leningen met Nationale Hypotheek Garantie. Zo kan deze hypotheekrente laag blijven, of zelfs weer verder zakken.

Beleidsrente 0%

Recent maakte de Europese Centrale Bank (ECB) al bekend dat ze voorlopig haar beleidsrente – de officiële rente voor transacties met commerciële banken – op 0% houdt. Heel fijn voor onze bancaire geldverstrekkers, die hadden verwacht dat het een andere kant op zou gaan. Ze mogen de komende twee jaar tot 30% van hun uitstaande kredieten lenen van de ECB, gratis. Deze maatregel heeft president Mario Draghi genomen om de inflatie in de eurozone naar de gewenste 2% te krijgen.

Minder kapitaal

De maatregel van de ECB zorgt er naar alle waarschijnlijkheid voor dat banken de hypotheekrente naar nieuwe historische dieptepunten laten dalen. Valt hiertegen te concurreren als je hypotheken verstrekt als verzekeraar? Wél nu de Europese Commissie heeft besloten ook zo haar maatregelen te nemen. Verzekeraars hoeven namelijk minder kapitaal aan te houden voor NHG-hypotheken. Dat is ergens ook logisch: juist leningen met Nationale Hypotheek Garantie hebben geen enorme buffer nodig, omdat het risico verwaarloosbaar is.

Tientallen miljoenen verschil

Het Verbond van Verzekeraars schat in dat dit besluit van de Europese Commissie (die overigens nog door het Europees Parlement moet worden goedgekeurd) zeker enkele tientallen miljoenen in kapitaalbeslag zal schelen. Dit is vooral voordelig omdat er minder eigen vermogen hoeft te worden aangehouden, een nogal dure aangelegenheid, en meer (goedkoop) geld van polishouders in de NHG-hypotheek kan worden gestopt.

Effect

Hoe snel we het effect van deze maatregelen terug gaan zien in de (daling van de) hypotheekrente, is nog niet duidelijk. Toch nadert de hypotheekrente nu alweer een historisch lage grens. Wil je hiervan profiteren? Maak nu een afspraak met een van onze experts!

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Nationale Hypotheek Garantie (NHG) houdt in dat Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) garant staat voor de terugbetaling van de hypotheeklasten aan de geldverstrekker. Omdat de banken minder risico lopen wanneer …