Duurzaam besparen in en rondom uw woning!

11 september 2008

Het is voor veel mensen steeds belangrijker geworden om rekening te houden met ons klimaat. U kunt hier bij de (ver)bouw van uw woning rekening mee houden door gebruik te maken van bijvoorbeeld dubbel glas of zonnepanelen. Maar u kunt natuurlijk ook in en rondom uw woning verschillende aanpassingen doen waardoor u bijdraagt aan een beter milieu en tegelijkertijd geld bespaart door het verlagen van de energierekening.

Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan spaarlampen, die tegenwoordig verkrijgbaar zijn in allerlei afmetingen en kleuren. Zo kunt u kiezen voor kleine spaarlampen  of dimbare spaarlampen. Een spaarlamp lijkt duurder dan een gloeilamp, maar dat is niet het geval. Een spaarlamp gaat veel langer mee, waardoor de kosten per branduur ongeveer gelijk zijn. Met een spaarlamp bespaart u bovendien fors op de energiekosten. Als u alle gloeilampen in huis vervangt door spaarlampen, dan levert dit u gemiddeld een besparing van 380 kWh per jaar, oftewel 85 euro per jaar op.

Een andere mogelijkheid om fors te besparen op uw energiekosten is het gebruik van een waterbesparende douchekop. Een gewone douchekop laat zo'n 10 liter water per minuut door, soms zelfs  tot 15 liter per minuut. Door een waterbesparende douchekop te gebruiken kunt u 1/3 tot de helft van het waterverbruik besparen. Dit bespaart u gemiddeld 18 euro per jaar op uw water en energierekening terwijl het douchecomfort hetzelfde blijft. Een kleine investering, waardoor er minder schoon drinkwater verloren gaat.

Ook door het gebruik van een standby-killer kunt u het nodige besparen op uw energierekening. Energierekeningen nemen toe, omdat we steeds meer elektrische apparaten in huis hebben. Deze apparaten staat dag en nacht stand-by, zoals een computer, tv of waterbed. Een gemiddeld huishouden verbruikt jaarlijks 400 tot 550 kWh (€ 80,- tot €110,-) per jaar door het stand-by staan van apparaten. Een standby killer schakelt de stand-by stand volledig uit. Dit is gunstig voor uw portemonnee en verhoogt de brandveiligheid in uw woning.

Andere besparingsmogelijkheden zijn onder andere waterbatterijen, bewegingsmelders of een zonne-energie verlicht huisnummer! Klik voor meer besparingsproducten op onderstaande button:

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Economische huurwaarde

De economische huurwaarde is de huur die ontvangen zou worden als de woning verhuurd wordt.