Duidelijkheid omtrent hypotheekrenteaftrek

6 juni 2013

HOUTEN – Deze week beantwoordde Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers enkele vragen omtrent de maximale looptijd van een nieuwe annuïtaire hypotheek ten opzichte van de resterende periode van renteaftrek. Hiermee wordt duidelijk dat een nieuwe annuïtaire hypotheek in maximaal 30 jaar moet worden afgelost, ook wanneer er geen recht meer bestaat op hypotheekrenteaftrek gedurende deze gehele periode van 30 jaar.

De antwoorden hebben betrekking op klanten die nu een nieuwe hypotheek aangaan terwijl zij al enkele jaren gebruik maakten van hypotheekrente aftrek onder de fiscale regelgeving van voor 1 januari 2013.

Voorbeeld:

"Ik heb een woning gekocht in 2001 en verkocht in 2011. Ik ben gaan huren en koop in 2013 een nieuwe woning onder de nieuwe fiscale regels. Ik heb dus al 10 jaar gebruik gemaakt van renteaftrek. Ondanks het feit dat er recht is op renteaftrek voor 20 jaar, mag deze hypotheek in 30 jaar worden afgelost. Na 20 jaar stopt dan het recht op renteaftrek maar loopt de annuïtaire hypotheek door tot 30 jaar."

Dit alles geldt dus voor klanten die voor de ingang van de nieuwe regelgeving (1 januari 2013) al een hypotheek hadden. Zij hebben hier renteaftrek over gehad en dienen nu een annuïtaire hypotheek aan te gaan omdat de lening niet onder het overgangsrecht valt.

 

Bron: ABN AMRO 

 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Hypotheekgever

De eigenaar van een woning is de hypotheekgever. Diegene geeft het recht van hypotheek als zekerheid aan de geldverstrekker. In veel gevallen is dit ook de geldnemer.