Drukte op huizenmarkt door naderende aanscherping hypotheekregels

6 december 2012

HOUTEN – Zowel makelaars als hypotheekverstrekkers draaien deze weken overuren. Dit doordat huizenkopers nog voor het begin van 2013 hun slag willen slaan op de woningmarkt.

Wanneer men voor 1 januari een huis koopt, is men niet verplicht om te voldoen aan de aangescherpte regels met betrekking tot hypotheken. Zo hoeft men dan niet de gehele hypotheek af te lossen en kan men profiteren van lagere maandlasten. Dit alles kan de huizenbezitter gedurende de looptijd van de hypotheek flink wat geld schelen.

"Er is duidelijk meer dynamiek in de markt", aldus een woordvoerder van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM). Wanneer huizenkopers voor het einde van dit jaar een koopcontract hebben getekend, zullen zij de strengere hypotheekregels ontlopen. In een dergelijk geval is het zelfs mogelijk om de financiering pas na 1 januari te regelen, alsnog volgens de huidige regelgeving. 

Bron: Telegraaf

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Basisrente

De basisrente is het tarief van een hypotheek die onder standaardcondities wordt verstrekt, de basishypotheek. Het gaat hierbij om de marktrente voor nieuw af te sluiten hypotheken.