Driekwart van starters spaart voor koopwoning

4 september 2013

HOUTEN – Meer dan 75% van de mensen die plannen hebben om binnen nu en een jaar voor het eerst een eigen huis te kopen is hiervoor aan het sparen. De helft van deze groep zet hier een bedrag tussen de €50,- en €300,- voor opzij.

 
Veel starters op de woningmarkt zijn bereid om eigen geld te gebruiken bij de aankoop van hun eerste woning. Zo’n 20% van hen is zelfs bereid om hier meer dan €25.000,- in te steken. Dit blijkt uit het Woonpeil van Vereniging Eigen Huis (VEH), een representatief onderzoek waarmee men onder anderen maandelijk het consumentenvertrouwen in de woningmarkt meet.
 
Het inbrengen van eigen geld wordt steeds belangrijk bij de aankoop van een woning. Het maximale hypotheekbedrag wordt afgebouwd door nieuwe wetgeving vanuit de overheid. De bedoeling is dat het maximale bedrag wordt teruggebracht van 105% van de waarde van de woning naar 100% hiervan in 2018. Dit betekent dat overige zaken als het opknappen, verbouwen, verhuizen en inrichting van een nieuwe woning in de toekomst niet langer meegefinancierd kunnen worden binnen de hypotheek. Ook de rekening van de notaris en de hypotheekadviseur zullen vanaf 2018 geheel met eigen geld moeten worden betaald.
 
Ondanks de veelheid aan woningmarktcijfers en de vele verschillende meningen van deskundigen over de woningmarkt, slaag de consument er toch in om een inschatting te maken van wat nu verstandig is om te beslissen als het om de aankoop  van een woning gaat. Tevens is het vertrouwen van de consument in de woningmarkt sinds het begin van dit jaar toegenomen.

Bron: Vereniging Eigen Huis 

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Juridisch eigendom

Juridisch eigendom wordt verkregen door levering. Deze levering geschiedt bij notariële akte en deze akte wordt ingeschreven in de openbare registers.