DNB uit zorgen omtrent jonge huizenbezitters

8 december 2011

HOUTEN – Door het dalen van de huizenprijzen in de afgelopen drie jaar zitten huizenbezitters dikwijls met een hogere schuld dan hun woning waard is. Volgens de Nederlandsche Bank (DNB) zitten de risico’s vooral bij de jongen huizenbezitters, in de leeftijdsgroep van 25-35 jaar, die in de afgelopen 5 jaar een woning hebben gekocht.

De jonge kopers deden hun aankop op de top van de markt en sloten bovendien een tophypotheek af.  Sindsdien is er niet genoeg tijd verstreken om een aanzienlijk vermogen te hebben opgebouwd. 65-plussers kennen dit probleem niet, zij hebben juist een zeer grote overwaarde in hun huis zitten welke in veel gevallen zo'n 65% van de woningwaarde bedraagt. In de periode van 1984 tot 2008 zijn de woningprijzen onafgebroken gestegen. Oudere woningbezitters profiteren nu van het feit dat zij hun woning voor deze grote prijsstijging hebben aangekocht.

DNB vindt de scheve verdeling van de overwaarde in huizen verontrustend te noemen. De combinatie van een negatieve woningwaarde en weinig opgebouwd vermogen biedt weinig ruimte om tegenvallers op te vangen, zoals bijvoorbeeld plotselinge werkloosheid. Wanneer de jonge huizenbezitters hun huis zouden moeten verkopen blijven ze zitten met een restschuld.

Alle Nederlandse huizenbezitters bij elkaar genomen heeft men gemiddeld een overwaarde van 40%. Hier staat een totale hypotheekschuld van 644 miljard euro tegenover en een totale woningwaarde van ruim 1100 miljard euro.

Bron: Fintool

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Niet-zuivering

Niet-zuivering is een clausule in de hypotheekakte waarmee de geldgever de vrijwillige verkoop van het onderpand kan tegenhouden wanneer de waarde waarschijnlijk niet voldoende is voor een aflossing van de …