DNB over invloed woningmarkt op economie

12 juni 2019

De Nederlandsche Bank presenteerde recent weer hun halfjaarlijkse Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten. Ze voorspellen dat de economie dit jaar nog met 1.6% stijgt, en in 2020 met 1,5%. Toch durven ze niets met zekerheid te zeggen, de huizenmarkt kan nog een negatieve invloed hebben op deze cijfers.

Economisch goede tijden

De afgelopen twee jaar werden gekenmerkt door een uitzonderlijke economische groei, het bruto binnenlands product nam respectievelijk toe met 2,9% en 2,5%. Hoewel deze groei dus volgens de voorspellingen van DNB wat afneemt, zijn die 1,6% en 1,5% nog steeds heel normale waarden voor ‘economisch goede tijden’. 

Handelsconflicten

Wat was de oorzaak van die fikse groei in 2017 en 2018? De helft was sowieso toe te schrijven aan de uitvoer van goederen en diensten uit Nederland. Dat is dit jaar anders, de internationale handel wordt bemoeilijkt door de Brexit en de conflicten tussen China en de VS. De groei is nu meer toe te schrijven aan binnenlandse bestedingen, specifiek (grote) uitgaven van huishoudens en investeringen vanuit de overheid.

Meer vaste contracten

Ook goed nieuws: de werkeloosheid ligt dit jaar laag, op maar 3,3%. Werkgevers hebben steeds meer moeite met het vinden van werknemers, waardoor voor het eerst in jaren het aantal flexcontracten daalt en juist meer jongeren een vast contract krijgen aangeboden. Veel positiefs dus, wat de economie betreft, maar DNB houdt ook rekening met een wat meer negatief scenario.

Pessimistische stemming

De woningprijzen stijgen dit jaar nog met 5,9% en een gemiddeld huis was voor het eerst dit jaar duurder dan €300.000, maar de huizenmarkt is steeds verder aan het afkoelen, zo merkt DNB op. Veel voorspellingen over de woningmarkt durven ze niet te doen, want die zitten er sowieso vaak naast. Daarom hebben ze bekeken wat er met de economie zou gebeuren als de stemming op de woningmarkt heel pessimistisch wordt. Wat blijkt?  De economie zal minder hard stijgen, 0,3% minder om precies te zijn. De werkeloosheid zal daarnaast toenemen naar 3,6%. Voor een aantal sectoren zullen de gevolgen negatief zijn, maar voor de gehele economie blijft de schade beperkt.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Vrije verkoopwaarde

De vrije verkoopwaarde is de waarde in het normale handelsverkeer wanneer de woning niet verhuurd is en leeg wordt opgeleverd (‘vrij van huur en gebruik’). De vrije verkoopwaarde wordt ook …