DNB: ‘Eenmalige NHG-premie moet omhoog’

25 november 2010

HOUTEN – Als het aan De Nederlandsche Bank ligt, moet de eenmalige premie die huizenkopers betalen bij het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) omhoog. Dit heeft DNB-directeur Lex Hoogduin dinsdag bekendgemaakt tijdens een presentatie over financiële stabiliteit. De huidige regeling, die woningbezitters beschermt tegen een forse renteschuld bij gedwongen verkoop, kost de overheid te veel geld.

Hoogduin geeft aan dat de premie omhoog moet omdat deze op dit moment niet kostendekkend is en niet past bij de risico’s. Hoeveel de premie omhoog zou moeten kon Hoogduin nog niet zeggen. Op dit moment betaalt men eenmalig 0,55 procent van de hypotheeksom. Het aantal mensen met een NHG-hypotheek welke hun huis gedwongen moesten verkopen steeg in de eerste negen maanden van 2010 met 80 procent tot een aantal van 985.

In Nederland hebben ongeveer 750.000 huishoudens een hypotheek met NHG. Dit houdt in dat wanneer de woning buiten hun schuld om, met verlies verkocht moet worden via een executieveiling, NHG de restschuld zal betalen. Voorbeelden van dergelijke situaties zijn: werkloosheid, echtscheiding, arbeidsongeschiktheid of het overlijden van de partner.

DNB-directeur Hoogduin heeft nog geen zicht op het effect dat een eventuele verhoging op de woningmarkt zal hebben. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) heeft al aangegeven niets in het plan te zien. Volgens de NVM dient DNB hier zeer voorzichtig mee te zijn, aangezien het de leencapaciteit zal verminderen.

 

Bron: Nu.nl

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Suite

Een suite bestaat meestal uit twee of drie kamers achter elkaar, verbonden door een doorgang tussen kasten en/of schouwen en meestal gescheiden via schuifdeuren. Populaire bouwwijze bij vooroorlogse woningen.