Dijsselbloem hoopt op afschaffing boeterente

25 september 2013

HOUTEN – Op prinsjesdag kondigde het kabinet aan om belastingvrij schenken mogelijk te maken tot €100.000,- mits de schenking wordt gebruikt om de hypotheek af te lossen of een nieuwe woning aan te schaffen. Deze vrijstellingsmaatregel dient als stimulans voor de woningmarkt. Een eventuele boeterente bij vervroegd aflossen zal het gebruik van deze maatregel echter kunnen ontmoedigen.

 

Zowel minister van Financiën Dijsselbloem als Vereniging Eigen Huis, pleiten dan ook voor afschaffing van de boeterente bij aflossingen met geschonken geld. Nu nog is het in de meeste gevallen zo dat huiseigenaren jaarlijks maar 10% van hun oorspronkelijke hypotheekbedrag boetevrij mogen aflossen met eigen of gekregen geld. 
De genationaliseerde SNS Bank liet vorige week al weten enthousiast te zijn over de nieuwe plannen van het kabinet. SNS zal het dan ook mogelijk maken om een ton boetevrij af te lossen wanneer er sprake is van geschonken geld. 

Minister Dijsselbloem noemt deze stap van de SNS Bank “goed nieuws” en hoopt dat spoedig meer banken zullen volgen. De minister is van mening dat het opheffen van de boetrente een goed is middel is voor het aanpakken van schulden en tevens tot nieuwe groei in de bouwsector kan leiden. 

Tot nu toe heeft verder alleen ABN Amro, eveneens een genationaliseerde bank, aangegeven afschaffing van de boeterente in overweging te nemen. Andere banken lijken vooralsnog huiverig als het gaat om afschaffing van de boeterente.

 
Bron: Telegraaf – Over Geld

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Renteverlies tijdens de bouw

Na de¬†passeerdatum ontstaat in de regel het zogenaamde ‘renteverlies tijdens de bouw’. Na het passeren van de hypotheek boekt de notaris de gehele hypotheek naar een nieuwbouwdepot over. Uit dit …