Detailhandel profiteert van oververhitte huizenmarkt

14 juni 2019

Het gaat goed met de economie, dat is niet zo’n verrassing. Maar een van de oorzaken daarvan zal je verbazen: de Nederlandse detailhandel groeit, en dat heeft weer alles te maken met de stagnerende huizenmarkt. Hoe zit dat precies?

Meer omzet woonwinkels

De woningmarkt zit behoorlijk op slot, een (nieuwe) droomwoning zit er helaas niet voor iedereen in. Resultaat: we slaan aan het klussen om onze huidige woning mooier te maken. Op basis van nieuwe kwartaalcijfers concludeert het CBS dat vooral woonwinkels en bouwmarkten hun omzet zagen stijgen. Meubelzaken bijvoorbeeld, verkochten 4,7% meer dan het jaar ervoor en doe-het-zelf-winkels zelfs zo’n 8% meer.

Opvallende cijfers

Binnen de gehele non-foodsector steeg de verkoop met 2,5%. Er mag gesteld worden dat de woningmarkt de hele detailhandel optrok. Het CBS is voorzichtig met ‘als-dan-uitspraken’. Met zekerheid kun je natuurlijk nooit stellen dat als de huizenmarkt stagneert, mensen automatisch meer gaan klussen in hun eigen huis. Maar opvallend zijn de cijfers wel.

Online concurrentie

Hoewel er veel faillissementen waren dit kwartaal, floreert zowel de online als de fysieke detailhandel. Alleen fysieke mode- en speelgoedwinkels hebben het moeilijk, vooral door de moordende online concurrentie.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Acceptatie van hypotheekofferte

Door de hypotheekofferte te ondertekenen, sluit u een overeenkomst met de bank. In de hypotheekofferte staat hoe lang deze geldig is. Acceptatie van de hypotheekofferte dient binnen die termijn te …