De wensen van kopers worden genegeerd

17 september 2007

Met de woonwensen van kopers wordt geen rekening meer gehouden door bouwbedrijven. Kopers willen graag een balkon of berging, maar er worden steeds vaker appartementen opgeleverd zonder deze voorzieningen.

63% van de opgeleverde appartementen in Amsterdam en Rotterdam heeft al geen berging meer, die eigenaren kunnen gebruiken voor opslag van hun fietsen, meubels of koffers. Vereniging Eigen Huis peilde in een onderzoek de behoefte van appartementskopers aan een eigen berging en een buitenruimte als een balkon of terras. Bijna tachtig procent vindt het ontbreken van een balkon of terras bij een nieuwbouwappartement onaanvaardbaar en maar liefst 84% vindt een appartement zonder binnen-of buitenberging onacceptabel.

De aanwezigheid van een berging en een buitenruimte als een balkon of terras is sinds 2003 niet meer verplicht bij nieuwbouwappartementen. Deze woningonderdelen zijn uit het Bouwbesluit geschrapt. Er worden sinds 2003 steeds meer appartementen gebouwd zonder balkon, terras of berging. Hoewel het Bouwbesluit de minimumeisen van een woning beschrijft, worden deze eisen in de bouwwereld vaak als maximumnorm gebruikt. Zaken die niet verplicht gesteld zijn, worden ook niet gebouwd. Voorzieningen als een balkon of terras en een berging zijn in de ogen van Nederlanders onmisbare elementen voor een appartement. Bijna 80% van de Nederlandse bevolking vindt dan ook dat bij nieuwbouw een afsluitbare berging verplicht gesteld moet worden. Een balkon of terras moet volgens driekwart van de Nederlanders opnieuw verplicht worden opgenomen in het Bouwbesluit . 

Eerder dit jaar verzochten de woonwethouders van de vier grote steden minister Vogelaar al om de verplichting van een balkon of terras en een berging weer in het Bouwbesluit op te nemen. Het ontbreken van bergruimte is ook om meerdere redenen onwenselijk. Gezinnen zullen bijvoorbeeld door het ontbreken van berging en balkon eerder uit de stad wegtrekken. Daarnaast zullen bewoners door het ontbreken van een berging voor fiets(en) eerder met de auto op pad gaan. Vereniging Eigen Huis is van mening dat een balkon of terras en de berging weer verplicht moeten worden gesteld in het Bouwbesluit, omdat in de huidige huizenmarkt kopers weinig eisen kunnen stellen.

Bron: VEH

Auteur: Youri Zwanepol

Over hypotheken

Plafondrente

Plafondrente is een variatie op een variabele rente en wordt ook wel bandbreedterente genoemd. Het is een vaste rente met over het algemeen een boven- en een ondermarge (bandbreedte) van …