De hypotheekrente gaat (licht) stijgen

3 april 2018

Hoewel de hypotheekrente al heel licht is gestegen in dit nieuwe jaar, liggen de hypotheekrentes nog steeds historisch laag. Hoe lang zal dit nog zo blijven? Er wordt druk gespeculeerd door diverse financiële mogendheden. Hypotheekrente.nl ligt de meest geloofwaardige prognose er even voor u uit.

Opkoopprogramma’s

Hoe komt het dat de rentepercentages voor een hypotheek al zo’n lange tijd zo historisch laag zijn? Dit heeft alles te maken met de opkoopprogramma’s van de Europese Centrale Bank. Zij kocht allerlei soorten obligaties met nieuw gecreëerd geld, om hiermee de langetermijnrente omlaag te krijgen. Dit deed de ECB in een periode bijvoorbeeld maandelijks voor €80 miljard, inmiddels besteedt ze hier nog zo’n €30 miljard per maand aan.

Afbouwen of stoppen?

Nu de economie van de eurozone flink aantrekt, is het nog maar de vraag hoe lang de ECB dit beleid volhoudt. Er wordt binnen de financiële wereld vanuit gegaan dat de opkoopprogramma’s in september helemaal stoppen, of in ieder geval worden afgebouwd. Dit zal natuurlijk invloed hebben op de hypotheekrente in Nederland.

Kortlopende rente blijft stabiel

De rentetarieven van minimaal 10 jaar vast (of langer) zullen op termijn wat gaan stijgen, alvast in reactie op het besluit dat de ECB in september gaat nemen. De kortlopende rente blijft echter voorlopig nog mooi stabiel laag.

Auteur: Francis Boer

Over hypotheken

Geregistreerd partnerschap

Wat is geregistreerd partnerschap? En wat voor consequenties heeft een geregistreerd partnerschap voor de hypotheek? Het geregistreerd partnerschap is sinds 1 januari 1998 in het Burgerlijk Wetboek opgenomen. Personen van …